Vuonna 2015

17.12.2015

Niin se taas tämäkin vuosi lähestyy loppuaan. Lissu starttaa vielä kerran, muutama startti alla vaihtelevalla menestyksellä. Keväällä joka tapauksessa statuksen vaihto kilpahevosesta siitostamman hommiin. Minellin 4 starttia käsittänyt syksy oli ihan ok, nyt osan talvea taukoa ja treeniä ja takaisin tositoimiin. Reiskan osalta jouduttiin heittämään hanskat tiskiin, sen vanha vaiva on jättänyt jälkensä keuhkoihin ja kun startissa ja sen jälkeen tuli verta ulos niin valjastamiset loppuivat siihen.

Kiitokset kaikille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille, teidän kanssanne on mukava toimia ja työt puolta kevyempiä kun on hyvä tiimi mikä toimii. Nyt vielä muutama päivä töitä ja sitten joulun viettoon :)

26.10.2015

Päivitystaukoa kertynyt, onko loistava syksy ollut osasyynä ettei koneen edessä ole tullut isommin viihdyttyä?

Minelli pysyi ravilla parissa startissa melkein koko matkan, tuloksina Jyväskylästä kakkonen ajalla 33,8ke ja Forssasta viides sija pari sekunttia (ja parin laukan kera) hitammalla ajalla. Nyt tamma talvitauolle ja keväällä palataan entistä ehompana (muttei toivottavasti enää isompana). Lisun jalan kanssa mietitään miten talvi etenee, siemennetäänkö heti keväällä vai mitä. Leasing-ruuna Rocking the Way on startannut 2 kertaa, Annelle 10 vuotta lisäaikaa kortille ja sitten Markon käsissä ihan ok-tuloksella 17,1ake ollen 8. maalissa. Toivotaan sen kanssa että päästään starttaamaan talvi tasaisesti, omat ongelmansa kun Reiskalla on joten kovin rankasti ei treenata voi.

Wenke palaa kotiin, tiine orista Pin Rock's Black Velvet. Huhtikuussa nähdään millainen tulee, tumma vai punainen..?

14.9.2015

Että eipäs nuolaista ennen kuin tipahtaa. Taas kertaalleen opittu totuus. Tytti OLI kantavana mutta jossain 23-35 vrk välillä alkio abortoitui pois. Tehtiin päätös vielä kerran kokeilla ja nyt regumaten kanssa jännitetään miten käy. Kallista lystiä; mutta se ken leikkiin ryhtyy sen kestäköön.

Minelli kävi laukkaamassa myös Porin lounasraveissa. Nyt ilmoitettu Jyväskylään, siellä on "pakkorako" ajaa ravia, koelähdön kautta starttiin muutoin.

Syksy tuo mukanaan tutut kuviot; varsanopetuksen. Tänä syksynä 3 kpl 1,5 vuotiasta eskarilaista, joten vipinää on aamusta iltaan. Yhteensä 8 ajettavaa ja Matilla ratsun alkeet. On sitä siinä, puuhaa.

14.8.2015

Ihmeitä tapahtuu ja pessimistienkin on taivuttava; FIERY TILE on tiine!! Nyt pidetään sormet ja varpaat ristissä että Adams Stable/Viitanen kimpalle syntyy ensi kesänä oma Creatine ;)

Minelli aloitti ravihevosen elämän 8.8. Teivossa paikallisraveissa. Kuuma ja kostea kesäkeli ei neitiä silminnähden ollut miellyttänyt mutta otteet jättimöhköllä kuitenkin ihan kiitettävät. Kilpailunhaluinen tamma laukkasi maaliin kakkossijalta tullen näin hylätyksi ajalla 38,5ke. Harjoituksia jatketaan ja toivon mukan saadaan edelleen treenata tervettä tammaa..se on ollut jo itsessään pieni ihme ettei vaivoja ole (164cm/650kg, kengänkoko 6) möhkäleellä ollut.

25.7.2015

Heinät korjattu, keliä tuli lopulta melkeinpä täydellisen aikaan ja ensimmäinen sato paalattu. Muutamankymmentä rullaa ehkä syyssatoa vielä, se jää nähtäväksi. Ja riippuu tietenkin myös ilmoista.

Fiery Tile, siemennys vol. 3 odottaa nyt ultrausta. Elokuun alussa nähdään miten kävi, tuskin enää neljättä siemennystä tälle kaudelle. MItä sitten, trenataanko ja ajetaanko talvi kilpaa vai mitä..? Jää nähtäväksi. Tällä hetkellä kädet on ainakin kyynärpäitä myöden ristissä.

Syksyä ajatellen asiakaspaikkatilannekin näyttää hyvältä eli tupa on täynnä, monenlaista nelijalkaista mahtuu joukkoon kuten aiempinakin vuosina ja sehän tekee tästä hommasta toisaalta paljon mielenkiintoisempaa.

Lissu, Miina, Maya ja Lilli on herätelty kesälomiltaan, laitumelta käsin ajellaan pikkuhiljaa kiihtyvällä tempolla. Miina on ainakin selvästi mieli virkeänä, melko kova kevät takana joten kk:n lepotauko teki varmasti hyvää. Lilian kävi Teivossa alkukesästä luuliikojen vuoksi ja ainakin nyt tuntuu tamman otteet paremmalta. Sikalaiska se on edelleen mutta huonomminkin voisi asiat olla. Poniravurimme Maya tikkaa sitkeästi trenikaverina, jännä nähdä päästäänkö sen kanssa 3-vuotiaana koelähtöön.

Liisinkiruuna Reino on ottanut lungisti kesän, pikkuista liikettä satulan kanssa saanut mutta josko nyt elokuussa ryhtiliike koskettaa myös sitä ja oikeasti treenaamaan alettaisi..

30.6.2015

Lämpeneehän se. Ja heinä kasvaa. Laitumilla jo suunnilleen puolet tallin asukkaista, osa lomailee läpi kesän ja muutama parissa pätkässä.

Ritu ja Minni ovat aloittaneet kesäduununsa Nokian Kesäteatterin musiikkinäytelmässä Arotuulen Laulu. Ensi-ilta jo läpivedetty, hevoset toimivat hyvin ja näyttelijöiden kanssa ovat löytäneet yhteisen sävelen :) Elokuun 8. saakka on esityksiä.

Fiery Tile on edelleen Kallelassa, kiimankierto solmussa odottelee päiviä parempia..? Toivottavasti Kaisa & Co saavat tamman hormonit järjestykseen jotta siementämään päästäisiin.

Dynamic Glide saa välivuoden, mietitään ensi keväälle sulhoa ihan rauhassa. Adrian Chippiläinen Gustav Adams on ainakin sen verran magea aivan kuten 2-v isosiskonsakin (i. Coktail Jet) että sen puolesta voi siitostammana jatkaa. Onpahan sitten ainakin superkauniita hevosia pihassa ;)

5.6.2015

Ensimmäiset laitumet korkattu, koleahko alkukesä joten laidunnurmet eivät ihan joka kolkalta vielä kutsu mutta toiveissa on että lämpiää.

Fiery Tile kävi visiitillä Kallelassa, 4 päivän reissu takana ja nyt jännitetään miten sisällä siemen itää. Andover Hall on tulevan varsan isä joten ihan kohtuusukuinen peli on tulollaan jos luoja ja tuurit suo.

Dynamic Glide varsoa pötkäytti laitumelle ison ja sähköisen orivarsan Adrian Chipistä. Pikkuprinssi ei paljoa paikallaan viihdy ja rohkea ja ihmisten kanssa viihtyvä varsa saakin arvoistaan huomiota kaikilta :) Vielä mietitään Tyynen siemennystä tälle vuodelle, mikä ori, mikä ori..?

Wenke did it again..eli taas kerrasta tiine, ja Sannalle tulossa varmasti hieno varsa Pin Rock's Black Velvetistä. Tämänvuotinen Fürstenball -tammavarsa S.R. Von Cheerleader on ainakin toooosimagea..itse livenä nähneenä, ei voi kuin kehua tummanruunikkoa.

14.5.2015

Kesän korvalla ollaan vaikka toukokuun helteitä ei vielä ole näkynyt. Tyynen varsomista odotellaan, päivä päivältä h-hetki lähempänä. Kiuruvedellä liisattuna oleva Wenke varsoi 1.5. kauniin tammavarsan Fürstenballista ja on siemennetty varsakiimaan Pin Rock's Black Velvetillä. Toivotaan taas tiinehtymistä kerrasta ja upeaa varsaa ensi vuodelle.

Kiuruvedeltä tuli kotiintuomisina 1-vuotias Connemara/LatvianPV -risteytysorivarsa S.R. Von Monk, "Monk, Apina". Näppärärunkoinen ruunivoikko pikkuori toimii Matin seuralaisena mutta omaa jatkoakin on suunniteltu. Ensin ruunaus, sitten ajo-opetus.

Minelli koelähtöön! Teivossa 19.5. olisi vihdoinkin ensimmäinen virallinen näytönpaikka. Harjoitusraveissa viimeksi 35,8x ja alkuvuoden hiittien selkeän helpot 1.40 -alitukset ovat nyt antaneet positiivisen kuvan jopa treenarille ;) Katsotaan miten loppuvuosi ajetaan, yksi selkeä tavoitekin on asetettu.

25.4.2015

Ruoho vihertää. Annen opinnot viittä vaille valmistumista vaille, 1 lähijakso enää, maastoratsastus ja kirjallisten töitten purkuja (ja oliko vielä joku näyttö). Sit olis Hevostalouden perustutkinto ja Hevosharrastepalvelujen tuottajan tutkinnot plakkarissa.

Tytti siirtyi kilpahevonen -statuksen alta siitostammaksi, orivalintaa mietitty otsasuoni tykyttäen..Tyynellä on varsominen edessä kk kuluttua, sit sama homma edessä sen kanssa. Harvest Moon vaihtoi majapaikkaa, tamma varsoo toivon mukaan ensi keväänä orista Frank. Wenken H-hetki on käsillä minä hetkenä hyvänsä, tuo Fürstenball-varsa varmasti kelpaa ja riittää tulevaisuudessa vaativammallekin tasolle.

Sitten. Jotta kauhun tasapaino pysyisi balanssissa, muutti talliin leasing-sopimuksella ori Rocking The Way. Ja melkein samantien orista tuli ruuna. Palautellaan kilpailuvireeseen loppukevään ja kesän aikana ja starttia suunnitellaan kun lehdet alkavat vaihtaa väriä. Mielenkiintoinen projekti. Ja tosi kiva.

31.3.2015

Takatalvi yllätti. Viittä vaille jo kesäkelit, -kengät ja -fiilis. Nyt kasa märkää lunta maassa ja loppuviikon yöpakkaset eivät auta asiaa yhtään.

Tytin lisäksi muut eivät ole startanneet mutta koko treenattavien joukko valmistautuu kevään koitoksiin. Minelli menee jo hiitissä helposti koelähtövauhteja mutta norsunpoikaselle etsitään vielä viimeisiä säätöjä jotta sitten kilpailemaankin olisi mielekästä lähteä. Lissun talvimahaa pudotellaan pikkuhiljaa ja kun tamma alkaa olla lähempänä rantakuntoa, on sekin startissa kohtuunopealla aikataululla. Maija jonka kanssa treenarilla meinasi loppua usko, on jostain saanut uuden pykälän ja vauhti putosi syksystä melkein 10 sekuntia. Ehkä tämäkin 3-vuotiaana starttiin?

8.2.2015

Oho. Päivityskatkos on ollut luvattoman pitkä.

Matti ruunattiin. Toinen kives oli aika pahasti kierteellä niinkuin epäilin jo loppuvuodesta, ja nuoren häiriintynyt olemus viestitti että joku oli pielessä. Nyt 4-viikkoa vanha ruuna tarhaa tyytyväisenä ja ratsutustouhut jatkuvat taas pikkuhiljaa. Fiksu ja rohkea nuorimies edelleen, nyt vielä enemmän malttia kun ei ulkopuoliset asiat ole aina niin kiinnostavia..joka ei lainkaan huono asia. Säkäkorkeus on kivunnut 162cm:iin, lautaskorkeus 163..Matti on kasvanut kaiken aikaa hitaasti joten eiköhän vuoden verran tule vielä lisäsenttejä.

Tytti kävi debytoimassa Jenni Kaijan kanssa montéssa Porissa, viimeiset 500m olivat liikaa, oliko välikilometri liian reipas, lajivaihdos otti kunnon päälle vai mitä? no, nyt treenataan ja ilmoitellaan aina kun sopiva sarja löytyy.

Miina karistelee kiloja talvitreenissä, kilometrejä karttuu eikä löysäily ole sallittu kuin välipäivien höntsäilyratsastuksessa. Lissulla hommat aikalailla samat, ja myös nuorisojengi Maija ja Lilian kasvattavat treenimäärää kaiken aikaa. Pikku-Lilli ei ole enää kovinkaan pieni, korkeutta alkaa olla liki 158cm eli ihan hyvänkokoinen tamma on kasvamassa. Ja luonnetta, sitä piisaa :)

Tammaa liisinkiin anyone? Hansu eli Harvest Moon palautuu muutaman vuoden tärkeältä seuraneitipestiltä. Tiinehtyy loistavasti ja on fiksu emä varsalle, niin omalle kuin vieraallekin. Oli keinoemänä Peggy Beatille vuonna 2012 kun sen oma emä lopetettiin. Kaunis ja kiltti, sopivan kokoinen tamma jonka varsat olleet asiallisia kilpahevosia.

- See more at: https://kotisivukone.fi/app/www/adamstable.kotisiv... 2014

6.12.2014

Talvi edennyt, parina päivänä luntakin sadellut mutta mitään pysyvää kelimuutosta ei ole luvassa edelleenkään..eli mustaa ja pimeää, onneksi ei sitten kovin kylmää.

Lilian Adams opetettu ja treenilenkit pitenevät pikkuhiljaa. Itsenäinen ja vahvatahtoinen on tämäkin tamma, mutta hommat sisäistää kyllä ihailtavan hyvin. Emä edelleen (vatsan pyöristymisestä arveltuna) kantavana, Ruotsissa ensimmäinen Adrian Chip-ikäluokka kääntyy kohta 4-vuotiaaksi, muutama hyvä kilpuri muttei ikäluokkatähteä ainakaan tähän ensimmäiseen satsiin.

Virus kiusannut osaa porukasta, pari yskii ja kuumeillut päivän-parin ajan myös..ja huonoin homma ettei treenissä näy alkavasta taudista päälle mitään, loppusuoralla asia on paljastunut kummankin starttitamman kohdalla. No, nyt huilitauolla ja pikkuhiljaa takaisin töihin.

Annen opiskelut edenneet puoliväliin, kouluratsastuksen välikoe ja muutama tentti takana, nyt joulutauko; esteradan viilaamista ja kirjallisia töitä. Jatko-opiskelujen suhteen pari mielenkiintoista linjaa jo katsottuna..mutta mennään nyt kevät rauhassa. Piroette on osoittautunut loistavaksi löydöksi kaikin puolin, nyt ja jatkossakin koitetaan pitää tamma kunnossa etteivät vanhuuden vaivat pääse ennen aikojaan terveydentilaan vaikuttamaan.

24.10.2014

Ensimmäiset jäätikkö/kökkerökelit. Onneksi taas viikonlopuksi luvattu lämpenevää ja alkuviikko jopa päälle +10 päivälämpöjä.

Minelli käynyt muutaman kerran harjoitusraveissa, hyppyjä tulee mutta vauhdit ja rutiini muutenkin parantunut kaiken aikaa. Koelähtö lienee nyt seuraava etappi. Selene Adamsin kanssa tutkitaan sarjoja pikkuhiljaa, josko aloitettaisiin säikähdystauon jälkeen pikkuhiljaa talvikausi. Fiery Tileä ilmoitellaan lähiseudulle nappisarjoihin, josko pääsisi mukaan taas johonkin. Kunnossa tai fiiliksessä ei ole silläkään tammalla mitään negatiivista joten voitaisiin vaikka jossain vähän pärjätäkin.

Matti kävi kasvurajakuvissa Teivossa, puolitosissaan Oripäiville tähdätään.

21.09.2014

Syksy. Sänkkärit, sumuiset aamut..hirvikärpäset. Ihan kaikki on taas tullut koettua. Hevoset starttipaussilla, ensin nähtäneen viivalla Lissu ellei Miina sitten ehdi kokeeseen ensin. Ison virtahevon kanssa on turha kiiruhtaa, vaikka vauhtia on niin tuskin vielä tarpeeksi.

Tytin kanssa treenattaneen vielä hetken ennen radoille palaamista, tamma on ollut pirteä ja hyväntuulinen ja uusi tarhakaveri, Maya on saanut sisäisen lapsen pulpahtelemaan useinkin ;-)

Matti palasi kesälomalta, nyt mietitään sen kanssa onko kiire (=oripäivät) vai ei, orina se saa kuitenkin vielä ainakin toistaiseksi pysyä. Pari senttiä tullut kesäkuukausien aikana lisää korkeutta..eiköhän se sinne 165-167cmpintaan aikuiseksi kiipeä.

Pari eritasoista pientä ryhmää kasassa; tarkoittaa ratsastustunteja parina päivänä viikossa, hyvä määrä muiden hevoshommien ja koulun lisäksi, ja erinomaisen hyvää harjoitusta opintoja ajatellen..hevosetkin tottuvat vaihtuviin ratsastajiin.

Karsinapaikat tällä hetkellä kaikki täynnä. Kiva, sosiaalinen ja auttavainen omistaja- ja vuokraajaporukka kasassa. Asia mikä tekee tästä työstä vielä paljon hauskempaa ja antoisampaa :-)

31.7.2014

Hottis startannut pari kertaa Teivossa, maililla viides ja täydellä matkalla yhdeksäs. Lähtöratojen suhteen tamma on kärsinyt huonosta tuurista, kahden peräkkäisen 12 jälkeen viimeiseen starttiin eturivin uloin, 8..starttimopeus kun ei ole tamman paras ominaisuus, on takapareista kovissa lähdöissä lähes mahdoton pärjätä. Seuraavaksi käydään klinikalla tarkastuksessa, treenataan ja valmistaudutaan talvikauteen. Hokit eivät ole tälle varsinaisesti mikään haitta joten tasavauhtisena vahvana jyränä voisi ajatella pärjäävänkin kunhan vauhdit vähän tasaantuvat.

Omassa laumassa muutama muutos: Sisarukset Kharon ja Dione Adams laukkaavat paremmilla laitumilla, kummallakin ongelmat ravihevosen elämää ajatellen liian suuria joten ratkaisu oli sikäli lopulta helppo. Uutena lisänä talliin saapui jo kypsään ikään ehtinyt, tärpäkkä punainen, n. 164cm korkea KWPN-tamma Piroette. Tammaa on pidetty hyvin elämänsä varrella edellisissä kodeissaan ja ikä ei paina eikä suuremmin edes näy ulospäin. Ypäjälle lähiopetusjaksoillekin hankittu arvonsa tunteva tamma ilahduttaa meitä toivottavasti vielä monta vuotta, ja vaikka onkin kaiketi varsomaton (myös Hollannissa josta tuotu 6-vuotiaana) ei ole mahdoton ajatus sitä jollain hyppysukuisella kokeilla kantavaksi jossakin vaiheessa.

Vuosi tuo mukanaan lisähaasteita, Anne suuntaa vuodeksi Ypäjälle kouluttautumaan. Monimuoto-opiskelu tuo onneksi lisävapauksia ajankäyttöön eikä joka päivä tarvitse Ypäjälle huristella. 1 vuoden opintokokonaisuus; Hevosharrastepalvelujen tuottaja (+ harrasteohjaaja) -linja on sisällöltään monipuolinen, ja tarkoitettu jo ennestään paljon työkokemusta hevosalalta omaaville. Alan yrittäjille suunnattu lisä- ja täydennyskoulutus joka auttaa päivittämään omaa osaamistaan lajin parista. Ja sehän ei ole koskaan huono juttu.

17.7.2014

Heinähässäkkä vol. 1 saatu päätökseen, reilun viikon mittainen hellepouta tuli vihdoinkin. Syksymmällä vielä toista satoa muutamankymmentä paalia, mutta isoin stressi on nyt ohi sen homman osalta.

Dynamic Glide ehti ensin, se todettu kantavaksi. Kertalaakista onneksi, tamma on hieman huono näyttämään kiimoja ja pakasteilla kikkailu aina hinnakkaampaa kuin tuoresiemennykset. Lähipäivinä selviää asiat myös Poetic Adamsin suhteen.

Fiery Tile, "Hottis", Forssassa. Lähtörata 12, ja 22-vauhtisen välituhannen jälkeen 12-lopetuksessa ei juuri takapareista kimpoiltu, tamma kiri kyllä ihan asiallisesti ollen 8. maalissa. Ensi ti Teivoon tammojen mailille..

18.6.2014

Astutuskausi alkanut; Poetic Adams siemennetty kertaalleen HOLIDAY CREDITillä..nyt vaan odotellaan itääkö. Dynamic Glide matkusti Väihkösen Leenalle Orimattilaan, sulhoksi loistavan kilpailu-uran tehnyt ADRIAN CHIP.

Liisattu ratsutammamme Wenke on myös Kiuruvedellä tiineeksi todettu, kertalaakista kuten ennenkin, orina FÜRSTENBALL. Myyntivarsa tulossa, yhteyttä voi ottaa jo ennakkoon. Liikettä ei varsasta varmasti puutu, kelvannee vaativampaankin makuun.

Kharon Adams nappasi viimeiset rahat ryhmälähdössä Lahdessa 5.6. Ruuna on ns. "yli-ikäinen" nollasarjoihin joten mukaanpääsy vaatii ainakin rahasijamenestystä jatkossakin.

Fiery Tile täräytti kakkossijan Vermon sunnuntairaveista 15.6. Tamma matkusti taas takapareissa alkumatkan ja loppukurvissa tilaa saatuaan kiitti kyllä kuskia viuhahtamalla terävästi porukasta 1 lukuunottamatta ohi. Loppuaika 16,1ake. Selene Adams taipui alun kovan matkavauhdin jälkeen kuudenneksi ajalla 16,0ake ja yskähteli startin jälkeen kävelytettäessä. Nyt mietitään mikä on vai onko mitään..jatko riippuu sitten siitä mitä löytyy.

Matti löysi laitumen ja kaverin 1-vuotiaasta lv-orista täksi kesäksi, nyt poikapari kirmaa ja nauttii kesästä niin pitkään kuin kelit ja ruoka antaa myöden.

28.5.2014

Scarlatti Adams kävi Ypäjällä Kasvattajapäivillä saamassa ensimmäiset arvioinnit Hippoksen näyttelyistä. Matti on pieni, vahvassa kasvuvaiheessa oleva takakorkea varsa joten arvostelujen positiivisuus ja hyvät pisteet yllättivät positiivisesti. Kunhan säkä saa lautaset kiinni on ryhtikin parempi. Ensi kevään Oripäivät edelleen mahdollisuus eli Matti pidetään toistaiseksi orina.

Arvostelu: Ori on sopusuhtainen ja hyvin kehittynyt. Sillä on paksu pään ja kaulan liittymä, suora kaula, hieman painunut selkä sekä lihaksikas lautanen. Jaloissa on riittävä luusto. Latta kaviot. Käynti on irtonaista, tahdikasta ja matkaavoittavaa. Ravi on erittäin tahdikasta ja tasapainoista. Pisteet 8-7-7-9-8 39p, II palkinto.

Tallin starttitammat Selene Adams ja Fiery Tile ahkeroivat 27.5. Teivossa. Kumpikin tamma tyynen rauhallisia ammattilaisia kisapaikalla joten huoltojoukkojen hommat varsin helppoja. Lissulle keulavoitto ajalla 16,6ake, Tytille 8. sija 'kaikki voimat tallella ja apukeinot käyttämättä' -pakettijuoksu maililla uudella hienolla ennätyksellä 14,6aly. Tallissamme asuu siis uusi haamumaileri :)

16.5.2014

Selene Adams, "Lissu" Vermossa Finlandiapäivänä suuria tuulia haistelemassa Kyvyt Esiin-karsinnassa. Oli asiallinen viides, ennätys parani yli sekunnilla lukemiin 15,5ake ja palautui nopeasti vaikka varmasti kovan alun jälkeen kavioissa viimeiset 200m painoivatkin jo. Isoveli Kharon Adams täräyttää Teivossa 20.5. 2 vuoden tauolta vitosradan ahtaalta volttipaikalta 2100m:n matkalle. Ruuna on jo 6-v eli "yli-ikäinen" näihin nollasarjoihin joten pärjätä täytyisi heti että pääsee jatkossakin säännöllisesti kilpailemaan. Jos paikat kestävät.

Fiery Tile eli "Tytti" aloitti kilpauransa Teivossa 13.5. Pitkä tauko, varmasti tukkoinen ja 9. lähtöpaikalta ajo oli siisti sisäratajuoksu. Maalissa 10. alalla 16,0ake. Parin viikon päästä Teivoon mailille, katsotaan miten sitten jalka nousee. Hyvälllä ravilla ja ennenkaikkea terveenoloinen ja hyväntuulinen startin jälkeen. Palautui nopeasti.

Minelli kävi harjoitusraveissa, 1.51,0 läpi ja kahden kierroksen jälkeen vielä muutaman sadan metrin reippaampi, alle 40,0 pätkä. Rento, hyväravinen ja -ajoinen putte. Jatketaan harjoituksia.

Matti Kasvattajapäiville 24.5., viimeinen kevään yleisötapahtuma, sitten kölvi laidunlomalle ennen sisäänratsastuksen aloitusta.

Tammojen siemennyspöhinät vielä alkutekijöissään; Poetic Adamsille Le Monteil päätetty..nyt lisätään ranskalaisuus% vielä entisestään..Dynamic Glide liisattavissa jos halukkuutta jostain löytyy, jos ei niin ilmeisimmin S J's Photo..Adrian Chip..? Harvest Moon ehkäpä myös..sille..Brioni..joku muu..? Vaikea laji. Ja liian monta vaihtoehtoa.

4.5.2014

Kari läpäisi koelähdön rennolla otteella, 22,4 juosten käytännössä yksinään eikä ruunalla ollut tarvetta enempiä pullistella. Nyt katsellaan hiljalleen sarjaa, jalka ainakin tällä hetkellä normaalin tuntuinen mutta päiv (tai hiitti) kerrallaan mennään.

Lissu palasi tauolta Porin lounasraveissa, myöhäinen autonlähestyminen, ravia alusta loppuun, uusi ennätys 16,6ake ja maalissa 5. Ilmoitettu Finlandia-päivälle Vermoon, siellä testataan tamman kevätvire nyt kun saatiin 1 startti alle.

Cyril kävi hoitamassa hevosten hampaat kuntoon; nyt kelpaa taas mutustaa :) Lantanäytteet otetaan vielä toukokuun alkupuolen aikana jota ehditään tarvittaessa suorittaa looishäätö ennen laidunlomia.

Matin KE-karsinnat menivät hyvin, oriiseen saa olla erittäin tyytyväinen vaikka keskiarvolla 7,5 ei finaaliin kvaalautunutkaan. Hässäkkä maneesin kulmalla juuri ennen omaa vuoroa ei helpottanut energisen orin keskittymisvirettä mutta kasvetaan vuosi ja koitetaan ensi keväänä paremmalla onnella. Toukokulle vielä ohjelmassa Kasvattajapäivät Ypäjällä, sitten muutaman kuukauden laidunloma ja syksyllä pikkuhiljaa sisäänratsastus. Tuomarien kommentit lupaavat ihan hyvää tuleville vuosille:

"Erittäin energisesti ja lennokkaasti esiintynyt nuori jonka askellajit puhtaita, tahdikkaita ja aktiivisia ja varsinkin ravissa lennokasta ja työntää hyvin takaa. Tänään ajoittain hieman kiireinen ja liikkui hetkittäin pää ylhäällä jolloin liike ei päässyt läpi rungon."

10330670_10152380414629604_1476611102_o.jpg

12.4.2014

Lauma liikekannalla pikkuhiljaa..tallin oma kalusto heräilee kevään myötä jonkinsortin talvihorteesta.

Lissun kanssa pidettiin pieni flunssatauko, nyt taas sormea sarjalle huhti/toukokuun vaihteeseen. Tytin kanssa käyty pari kertaa ratahiitillä ja kerran harkkareissa, kuumakalle höselsi alussa mutta paikkasi kyllä hyvin alkulaukkansa. Se saatiin mitä haettiin; tieto porukkakäytöksestä ns. "oikeassa tilantessa". Tamma ravaa hyvin ja on terveen ja pirteän tuntuinen..startti kuun vaihteessa myös ajankohtainen.

Minellin kanssa vähennellään pikkuhiljaa viikkotreenissä kilometrejä ja kasvatellaan vauhteja sen sijaan. "Pikkuhippo" on kasvanut talven aikana taas pari senttiä korkeammaksi, tällä hetkellä mennään jo 162cm:n tienoilla.. siis kaikkea muuta kuin pieni :)

Kari ilmoitettu koelähtöön 15.4. Teivoon. Nuljuluuta ja muuta oheisvaivaa paranneltu 2 vuotta, nyt on ruunalla näytön paikka, kestääkö paikat kilvanajoa vaiko ei.

Karin tarhakaveri, 2-v FWB-orimme Matti kävi treenaamassa irtohypytystä ja ehdittiin jo ensimmäisessä Kyvyt Esiin -karsintatilaisuudessa Ypäjällä piipahtaa. Varsa on rohkea ja suorittaa hommat hyvällä asenteella, tekniikan saaavat pisteyttää asiasta oikeasti paremmin tietävät tuomarit. Ori on toiminut töissä ollessaan ja varsinkin "kaupungilla" käydessään toistaiseksi aivan täydellisesti: kävelee autoon, seisoo kuin tatti ja itse suoritustilanteessa malttaa olla kaiken aikaa kuulolla vaikka pinnan alla kihiseekin kivasti ;)..kiva pakkaus. Ja superkaunis, vai mitä..?

10006468_10152328898914604_7320551703400913349_n.jpg

2.3.2014

Menestystä ja hyviä kilpailusuorituksia on saatu talliin; Lissusta Vermon Valloittaja helpolla ja tyylikkäällä keulavoitolla uudella ennätyksellä 16,7ake. Tammalla alkaa rutiini kilpailupäivän asioihin löytymään, mikä helpottaa kaikkien ja varsinkin hevosen omaa elämää merkittävästi.

Saga kävi Straujan kanssa Pinsiössä harjoituskisoissa hyppäämässä kaksi luokkaa, 50/60 ja 70cm. Kummastakin luokasta puhdas rata todella siistillä tyylillä, pari on löytänyt Tyttelin valmennuksissa selvästi yhteisen sävelen ja Saga roppakaupalla rohkeutta. Strauja oli taas oma tyyni ja luotettava itsensä; oikea musta timantti :)

16.2.2014

Selene Adams onnistui taas Porissa, nyt 8 starttia ja kolme ykköstä taulussa. Kuskina oli Moilasen Ari, jonka hillityn rauhallinen tyyli sopii tammalle hyvin. Tosin, startin kulku ei paljoa dramatiikkaa tuonut, 8-radalta ensimmäisessä kurvissa keulaan jossa varmasti loppuun saakka. Tamma oli tauolta hieman normaalia energisempi joten lämmityksen jälkeen ei korvien "umpitukkoa" kevennetty hitustakaan.

Wenken ratsuna olo vaihtuu siitostamman olotilaan, uutena sijoituspaikkana Kiuruvesi. Omistajuus säilyy Adamstablella eli kyseessä vain määräaikainen vuokrapesti. Toivotaan tuuria matkaan ja ensi keväälle hienoa hevosenlasta!31.1.2014

Pakkasia, pakkasia..ja se kaivattu talviloma Pariisiin :D

Jääkausi avattu, Sorilanjokea pitkin kohti Näsinselkää jo useampana päivänä. Ihanaa vaihtelua treenimaastoihin, ja lumen vähyyden vuoksi ihan kaivattukin lisä. Täytynee ottaa kamera mukaan jäälle joku kerta, melkein suuren urheilujuhlan tuntua ja ainakin kivaa porukkatreeniä useamman tallin kalustolla.

18.01.2014

Niin vaihtui uusi vuosi ja uusin kujein, vanhoin rutiinein pikkuhiljaa talvelta näyttävän ja tuntuvan vuoden kimppuun.

Lissu on päässyt starttaamisrytmiin vaihtelevalla menestyksellä, parin voiton jälkeen hylky loppukurvin mutkailun ja laukan jälkeen Teivossa joulukuussa ja 17.1. lounarikakkonen Forssasta. Hantta ohjissa edelleen, Markolla sairasloma jatkuu..parin-3 viikon päässä parikin vaihtoehtoa uran jatkolle, ryhmälähtöjä katsellaan edelleen.

2013

28.11.2013

Ja toinen voitto peräkkäin! Taas kakkua! Lissun kanssa Porin illassa, Markon käsi kipsissä joten ohjissa Kamppurin Hannu. Lähtötohinassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ryhmälähdössä 2 lähdönuusintaa, jälkimmäisessä kolari jonka vuoksi startti viivästyi kymmenisen minuuttia. Tamman hermo uhkasi jo pettää mutta saatiin rauhoittumaan. Ajo meni loistavasti ja voitto irtosi suhteellisen helposti. Uusi ennätys nyt 18,0ake. Parin viikon kuluttua Teivossa jatketaan.

15.11.2013

Voitto! Jee!

Lissun toinen visiitti Killerillä onnistui. Tamma tarpoi keulassa startista maaliin ja otti selvällä erolla uransa ensimmäisen voiton. Rata oli erittäin raskas ja kurainen, jotain hyötyä runsaista treenikilometreistä kotiteillä on ollut ;)..

Isoveli Kari hakee kilpailuoikeutta Teivosta 19.11., sormet ja varpaat ristiin että yli vuoden kuntoutettu kinttu kestää ja kilpailemaan päästäisiin tälläkin. Ruuna tuntuu aikuistuneen ja ehkäpä jopa inasen rauhoittuneen eikä tunnu kotitreenissä lainkaan siskoaan huonommalta..

Puolivuosittainen hammashuolto omille ja suurelle osalle asiakashevosista taas suoritettu, Cyril Rocherin jäljiltä purukalustot kunnossa.

1.11.2013

Lissu Jyväskylässä, ryhmälähdössä neljännelle sijalle tasapääjuoksulla - ja koko matka ravia. Lähtökiihdytys übervarovaisesti jossa kavereille 20-30m hyvitystä. Märällä ja raskaanpuoleisella radalla tamma ei ollut ihan parhaimmillaan. Kävi tähystyksessä seuraavana päivänä varmuuden vuoksi mutta sieltä, kuten verikokeistakaan, ei mitään tauteihin viittaavaa löytynyt joten sormea sarjalle..vähärahaisten ryhmiä..

Varsat ajoharjoituksissa, Mattia vaille kärryt perässä. Orikin toimii takaa-ajettuna yksin ainakin ysipuolen arvosanalla joten ei sekään ole kuin toista narumiestä vailla. Tammat menevät jo yhdellä "varmuusjampalla".

Wenkestä tulee lähesTurkulainen, ainakin kesän kynnykselle, ja jos kaikki menee hyvin niin vähän pidemmällekin aikavälille. Omistajaa punainen ei siis vaihda, mutta asuinpaikkaa ja olotilaa, siitostammaoloneuvoksesta ratsastuskäyttöön.

16.10.2013

"Toinen kerta toden sanoo" - Lissu toisella yrittämällä kokeesta läpi. Ensimmäinen yritys alkoi laukalla..joka jatkui..hidastui..melkein pysähtyi..mutta jatkui. EI hylkäykseen mutta tamma jäi auttamattomasti liian kauas eli hyväksyttyä aikaa ei irronnut. Toinen kerta alkoi myös hypyllä voltista mutta tälllä kertaa Lissu ei antanut keulalle kuin 150-200m etumatkaa. Toinen 1000m 16-kyytiä ja loppuaika 22,4. Vauhtia löytyy, alkumetrit täytyisi vaan päästä myös ravilla liikkeelle.

Syksyn kelit ovat olleet loistavat, lokakuun loskaa on tulossa vasta to-pe vastaisena yönä.

28.9.2013

Syksyn ensimmäiset kunnon yöpakkaset. Adamstablen kalusto virittyy pikkuhiljaa kohti talven mahdollisia kilpailuja, Minellin OL ja KL, sisarukset Selene ja Kharon Adams KL ja jopa startti..? Lissu kokeessa Teivossa 1.10., sen jälkeen ollaan taas viisaampia.

Tytti, starttiin myös syksyn myötä? Kaikki mahdollista jos vain tuurit kohdillaan ja terveystilanne samoin. Tamma hämmästytti Kimmon toisella klinikkakäynnillään, jalkojen terveystilanne kohentunut "käsittämättömän hyvin" ja muutos parempaan "ällistyttävän hämmästyttävä".. Treeniä lisätään pikkuhiljaa, jatketaan kuitenkin samalla hyväksi havaitulla tavalla tavalla -> eli eri tavalla.. ;)

6.9.2013

Intiaanikesä. Loistavaa. Varsatammat laitumella ja pihassa olevillakin kesän parhaat ulkoilukelit, ilman kiusaavia ötököitä, sopivan viileät yöt ja lämpimät, aurinkoiset päivät. Kyllä kelpaa.

Matti 1-v /160cm palasi vain vähin vaurioin orilaitumelta. Henkisesti metrin isompi kuin kesän alussa, säkäkorkeudeltaan ei onneksi ihan niin hurjaa kasvua 3kk:n aikana..ajoharjoitukset käynnissä, lokakuulla kärryt perään. Edelleen myynnissä ja ruunattunakin saa kotiin noutaa. Mutta on se niin hieno että ei ole häpeä kotiin jättää, tarvinneehan Saga tulevaisuudessa kilpahevosen..

Lissu jumppaa välipäivinä kentällä kylkiä ja hernettä korvien välissä, isoveli Kari hiihtää metsäpoluilla. Vire on kummallakin kohdallaan ja tällä hetkellä tuntuisi että myös se terveys. Sisarusparven nuorin, Essi, on myös löytänyt uuden pykälän vauhtiinsa ja alkaa olla viikko viikolta vähemmän jäljessä eikä 10 kk:n takaista vahinkoa oikeastaan edes muista ennen kuin katsoo sitä murtunutta jalkaa. Onhan se iso, ja isoksi jääkin. Mutta tamma ravaa. Hyvin.

Miinan opetuslähtö ja koelähtö ohjelmassa myös syksyn aikana. Vauhdit riittää, mutta miten tamman motivaatio? Hyvänä päivänä kun tuulen suunta on oikea, kaikki käy.

Tytti aloitti lääkärikierroksen Teivosta, parin viikon kuluttua viedään näytille Pursiaisen Tuulalle. Toivottavissa ja yltiöoptimistin pienessä päässä siintää jo haaveet voilokin kylkiin kiinnittämisestä, mutta ei vielä nuolaista ja kilpailukutsut lähikuukausien osalta pysyvät visusti kiinni ;)

23.8.2013

Koulut alkaneet, samoin muutkin syksyn rutiinit vähitellen. Hyviä kelejä ja lämmintä on ollut vielä toistaiseksi joten laidunlaisia ei ole vielä ollut syytä siirtää lähemmäksi tallia.

Pikku-Matin kotiinpaluuksi on varmistunut 1.9., Kari saa painikaverin tarhaan ja pikkuorilla aloitetaan välittömästi keväällä aloitetut ajoharjoitukset.

Sagan ja Straujan hyppytreenit alkaneet kesäloman jälkeen ja kummallakin vire kohdallaan ;) Seuraestevalmennukset alkavat syyskuun alussa, Tyttelin osaaviin käsiin on "nuorenparin" hyvä mennä harjoittelemaan. Syyskauden Drive-Inn -kisat on tarkoitus käydä hyppäämässä, 50-60cm ihan hyvä estekorkeus ainakin tälle vuodelle.

Yksi paikka tallissa vapaana, joko ajo-opetukseen tulevalle tai täysihoitolaiselle.

Tallin kalusto lisääntyi puolikkaalla, kun Kokemäeltä haettiin 6-vuotias "Tytti" eli Fiery Tile. Kovasukuinen, vajaat 19 000€ jo urallaan tienannut pitkäjouhinen kaunotar on kimppahevonen jonka tili ja ennätys koitetaan parannella jos vain tuurit ja tärkein; terveys, saadaan kohdilleen.

12.7.2013

Heinätöitä. Poutia luvattu pitkiksi jaksoiksi, joten heinää kaatuu ja suuri osa on jo paaliinkin saatu. Lilli kasvaa ja kaunistuu, ei jälkeäkään siitä nuopeasta pikkuvarsasta, tilalla nopealiikkeinen ja rohkea tumma kaunotar joka ei kauaa paikallaan pysy.

Kenttää testattu, Ritukin pääsi heti laitumelta pyörähtelemään uudella pinnalla. Tuntui tykkäävän myös ;)..

img_0848.jpg

img_0853.jpg

29.6.2013

KENTTÄREMPPAA JA VARSAHUOLIA

Tyynen odotettu varsa syntyi himppasen etuaikaan, ilman suuria etukäteisvaroitteluja laitumelle sateisena kesäkuun iltana. Täydellinen syntymäpäivälahja allekirjoittaneelle, tummanruunikko tammavarsa joka käveli tomerasti omin jaloin tallille. Kaikki näytti olevan ensin hyvin. 4 päivän ikäisenä kuitenkin edessä kiirekyyti Viikkiin EKK:lle jossa "Lilliä" hoidettiin ensin ripuloinnin vuoksi (rankka bakteeritulehdus), sitten tulehtunutta napaa joka leikattiinkin reilun viikon ikäiseltä tammalta lopulta kokonaan pois. Tälllä hetkellä fiilikset varovaisen helpottuneet, kuume on laskenut ja varsa olosuhteisiin nähden virkeä ja syö hyvin.

Sitten toinen kesän iso juttu; kenttäremppa! Suodatinkangasta levitellään, salaojat osittain jo kaivettu, hiekkaa on kasoittain kentän päädyssä: kaivuria odotellessa. Missä se viipyy?!? Odottavan aika on inhottavan pitkä..Lopulliset mitat tulevat olemaan 30 x 50m, ja kenttä saa myös aidat ympärilleen valmistuttuaan.

935824_489140397826896_1715577690_n.jpg

Kuva-albumiin lisätty kesäkuvia :)

11.6.2013

Kaivattu tsemppi ja kilpailumenestys! Tulihan se sieltä! Ensimmäinen ruusuke, Saga & Strauja OriRa:n harjoituskilpailuissa 9.6. Raviohjelma ja sinivalkoinen kotiinvieminen. Laitetaan toisen radan epäonni osaksi voittohuuman piikkiin ;)..treeniä, treeniä, niin keskittyminen säilyy läpi kilpailupäivän :D

Kuvaaja: Elli Aro

876-1.jpg

Kuvaaja: Elli Aro

261.jpg

Kuvaaja: Anne Riuttavaara

image3.jpg

4.6.2013

Laitumet kutsuvatt osaa omasta ja asiakashevosista. Muutama ryhmä odottelee vielä pari viikkoa, eiköhän juhannusviikolla jo kaikki maista kesälaitumen "vapautta" hetken aikaa, vihreällä ovat jo kaikki. Tyynen maha pullistuu, pari viikkoa H-hetkeen vielä..

Minellin kanssa pari kertaa Teivossa haistelemassa ravihevosen elämää. Tamma yllättänyt vauhdeillaan ja silti äärettömän lunkilla elämänotteella..turhaa ei ressata mutta kaverin selkää ei hevillä jätetä. Melkein tuntuu siltä että pikkutamma pääsee pikkaisen paljon kovempaakin..halutessaan ;)..

Scarlatti Adams, "Matti", lähti kesäksi maailmalle, Hauhoille orivarsalaitumee. Autoon laitto, matkustus ja autosta poisto onnistui lopulta jopa ihmeen hyvin, ja kasteli pikkumies talviturkkinsakin sen kauempaa ihmettelemättä "pienellä" avustuksella ;)..Syyskuulla palautuu kotiin ja arki alkaa, nyt saa nauttia kesästä ja kavereiden seurasta. Kaikkiaan 14 nuoren lauma. Juuri sitä mitä nuori ori tässä vaiheessa tarvitsee.

21.5.2013

Kesä ja kärpäset, ainakin se ensimmäinen. Ihanaa. Ruoho vihertää ja hevosilla työmotivaatio vaihtelevasti hakusessa.

Minellin vire ei ollut kummoinen Ypäjän kinkereissä. Tamma oli vetelä ja kiimassa. Kokemuksena kiva ja jos taas joskus nuoren suomenhevosen kanssa pelataan niin varmasti mukaan koitetaan.

7.5.2013

Lämpömittari kiipeää vähitellen jo yli +10 asteen, ruoho vihertää vähitellen. Minellin kanssa suunnataan Ypäjän Laatuarvostelukarsintoihin 16.5. ellei mitään yllättävää viime metreillä tule. Irtohypytykset sujuivat harjoituksissa vaihtelevalla huumorilla, ja Tyttelin sanoja lainaten; "Tammahan hyppää hyvin ja käytännössä mitä vaan, mutta päivän vire ratkaisee paljon". Katsotaan, eipä tuonne nuttura kireällä olla missään vaiheessa menossa oltu ;)

Vuosikkaat rokotettu, Matille orilaidunpaikka varattu Hauhon Särkisaaresta 12 muun pikkuorin seurana. Ajoharjoitukset lähteneet käyntiin, Maijan osalta "Hei kaverit, mä olen niin tehty tätä varten" ja Matin "Kyllä mä meen mutta julkeatkos vielä kerran koskea mua sillä ohjalla" -asenteella..

Sagan ja Minnin kisaura pyörähti käyntiin Kivitallin seurakoulukilpailuista HeC:n radalta. Hyväksytty tulos listan puolivälissä ja siisti ratsastus. Tamma oli timanttia vieraissa joten kesän aikana pari nähtäneenvalkoisten aitojen sisäpuolella useampaan kertaan..ja ehkä jossakin pikkuluokassa myös esteillä..?

Kuva: Anu Silmu

img_75473.jpg

12.4.2013

Keväällä herää eloon luonto ja näköjään tallimmekin, toiminta alkaa talvihorroksen jälkeen vilkastua..onhan plussakelillä mukavampi harrastaa ;)

Hammaskalusto tarkastettiin taas suurimmalta osalta tallimme koko hevosmäärästä, Cyrilillä kädet täynnä ja koko päivälle hommaa. Karvanlähtö on osalla porukasta 'aivan hirveää' ja toisilla ainoastaan 'kohtuullisen kamalaa'..fleecevarusteet ovat hetkeksi aikaa pannassa tallissa puuhastellessa.

Minellin ensimmäinen irtohypytyskerta sujui täydellisesti. Ei lisättävää. Loistavaa. Huhtikuun lopulla uudelleen ja kun hatara pää muistaa maksaa laatuarvostelukarsintojen osallistumismaksun, niin Ypäjälle vie tiemme 16.5.

Sisarukset Essi ja Kari RTG-kuvissa. Kumpainenkin sai täyden treeniluvan vähitellen kuitenkin kilometreja (Essi) ja vauhtia (Kari) lisäten. Nyt ollaan sitten taas sen *Herran* hallussa että kestääkö vai ei ja tuleeko radalta menestystä jos sinne asti päästään..

Lissun kovemmat harjoitukset povaavat ihan hyvää kautta, tamman ruokahalu kasvaa vauhtien pudotessa ja närvi pingottuu samalla tahdilla. Onneksi 'Prinsessalla' on tarhakaverina 500kg suomalaista lihaa joka ei vähästä tönimisestä hätkähdä ;)..

26.3.2013

" Same old, same old" ..eli uutisten päivitystahdista voitaneen päätellä ettei elämä Adamslandiasa ole ollut kovin tapahtumarikasta. Varsat kasvavat, suitsia ja valjaita soviteltu. Huhti-toukokuulla sekä Matti että Maija aloittavat opit "ravihevosena"..lainausmerkit siksi että Matti tuskin koskaan tulee ovaalia kärryt perässä kiertämään ;)

Kari ja Lissu kyneet Pursiaisen Tuulalla hoidoissa. Ruunan nuljuluu käydään kuvauttamassa vielä kertaalleen Teivossa ja samalla kertaa autoon lastataan pikkusisko Essi. Sillä luutuminen ilmeisimmin edistynyt hyvin, jalka ei enää niin pökkelö ja ravi käy, pikkutamman treeniin lisätään kilometrejä vähitellen.

Minellillä kevään ohjelmassa Niihaman huhtikuiset irtohypytysharjoitukset ja Laatuarvostelukarsinta Ypäjällä 16.5.

11.2.2013

Talvikelit jatkuvat. Kaiken kaikkiaan talvi on ollut oikein mukava paria kylmää jaksoa lukuun ottamatta..ja ne nyt vaan kuuluvat Suomen talveen.

Pariisin reissu käytynä, Upea Royal Dream PDA:n suvereeni voittaja, Ruotsalaisilla vierailla ei onnea tänäkään vuonna.

Klinikkareissulla sekä Kharonille että Essille lisäaikaa, kummallakin parannusta edellisdeen käyntiin joten ruunan treeniä sai luvan lisätä pikkuhiljaa, Essin lomaan saa kuulua satunnaista ajoa mielen virkistykseksi muttei vielä isompaa rasitusta.

Varsat tunnistettu, Matti FWB:ksi. Kumpainenkin käyttäytyi oikein mallikkaasti eikä mustelmia isommin kiinnipitäjällekään tullut.

Lissu ja Miina treenaavat suunnitellun mukaan, Miinalla kevään korvalle pari irtohypytysreissua suunnitelmissa, josko laatuarvostelukarsintoihin Ypäjälle..? Suomenhevonenhan on monikäyttörotu ja vaikka suunnitelmat tulevaisuudessa ovatkin raviradalle, ei treenatulle ja hyväliikkeiselle varsalle luulisi kynnyskysymys olevan esteidenkään ylitys. Se nähdään.

4.1.2013

Vuosi vaihtui, ja sitämyötä pakkaset vaihtuneet leudompiin keleihin. Niin kauan kun lumi pysyy maassa, kelpaavat nämäkin varsin hyvin.

Kaikille hevosille napsahti lisävuosi mittariin, eli nuorimmaisiakin voi hyvillä mielin nyt vuosikkaiksi tituleerata. 4kk kun eletään on niilläkin sitten jo ajo-opetus hyvällä mallilla. Tunnistajaa odotellaan kylään vähitellen, ja BP-maksu Matista maksettuna eli pohdintakin jo valmiina; FWB-kirjaan mennään.

Essi palailee jalkamurtumasairastauoltaan, ensin takaa-ajon merkeissä palauteltiin mahdollisesti unohtuneita asioita..pah, tamma on timantti, kärryt perään ja ensin vähäsen ja kävellen, mutta pikkuhiljaa sitten hölkkääkin. Uusinta-RTG on tammikuun loppupuolella.

2012

14.12.2012

Hevosrintamalla on tapahtunut pari muutosta. Hansu otti seuraneidin pestin vastaan, pakkautui kohti Teiskoa vähintään talveksi ja kevääksi. Nona lähti lopullisesti uuteen kotiin, Orimattilan nurkalle, ihastuttavan pieniä hevoshulluja.

Uusi tulokas saatiin Jyväskylästä omien hevosten ryhmävahvistukseksi: ~152cm korkea hiilenmusta tilastotamma Strauja muutti koko perheen (=äiti ja tyttäret, etupäässä Saga) harrastuskaveriksi. Ehkäpä nähdään joskus jossakin pikkukisoissakin, nyt kuitenkin vain tutustutaan rauhassa ja nautiskellaan elämästä.

9682_10151289083369604_1367652252_n.jpg

30.11.2012

Ensimmäinen talvimyrsky kolkuttelee ovia ja ikkunoita, pakkasia jo muutamana päivänä, lunta ei kuitenkaan vielä pehmentämässä ajoteitä. Kovat kelit ovat ikäviä tämän ulkoilmaharrastuksen kannalta, hyvä asia kuitenkin se että kurakelit (toivon mukaan) tälle tlvelle ohitse ja kaikki harmit lenssuineen ja viruksineen myös.

Lantanäytteet koko porukalta taas kerätty ja tutkittu, tänäkin vuonna kaikki selvisivät puhtain paperein. Toukokuulla taas seuraava seuranta.

Starttiuutisia ei tallista ole tälläkän välin kuulunut, kunnon talvikelejä odotellessa. Miina treenaa ihan positiivisella asenteella ja otteella, sen voi opa hyvällä tuurilla nähdä voilokki selässä vielä tämän vuoden puolella opetuslähdön merkeissä. Vaan ei nuolaista vielä.

Astetta huonompaa kuuluu pitkäsäärellemme, Essille. Klinikalla käytiin toteamassa todeksi kotimutudiagnoosi, vuohisluun murtuma, joka osoittautui sitten sirpaleiseksi vuohis- JA kehäluun murtumaksi. Kaikki palaset ovat pysyneet kuitenkin täysin omalla paikallaan ja luutuminen lähtenyt huimaa vauhtia käyntiin. Kirvestä ei siis kaivoon, tamma oleilee pikkutarhassa seuraavat 6-8 viikkoa ja kontrollikäynti sen jälkeen. Ensimmäistä kertaa isolla kylällä (ja yleensä yhtään missään)matkannut tamma oli taas 100% luottamuksen arvoinen. Essi toimii aina ja kaikkialla ja ottaa lunkisti. Ja muisti poseerata täysin liikkumatta myös RTG-laitteen välähtäessä ;)..

Isoveli Kari on murheenkryyninä ja sairastuvalla myös, ruuna kävelee tammikuun puoliväliin. Katsotaan kuinka käy ja käveleekö.

14.11.2012

Ei se talvi sittenkään tullut..tai, pari-kolme päivää viikossa maa on jäässä ja toisinaan sitä peittää valkoinen harso. Mutta sitten tulee taas plussaa,sade ja kaikki mustuu ja mössööntyy. En tykkää.

Lissun starttidebyytti ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, vielä lämmityksessäkin pörheä tamma on myös sitkeän ja kavalasti piilevän virustaudin kourissa eikä puhtia enää startissa riittänytkään. Parannellaan, odotellaan että talvi tappaa taudin ja otetaan sitten uusiksi. Pah.

Pikkuvarsat kasvavat ja komistuvat, Matti alkaa hätyytellä jo 140cm:n rajapyykkiä, Maija vajaat 5cm matalampi mutta massaa ainakin saman verran.

Karin oloa kevennettiin pari viikkoa takaperin ja nyt huutava huutaa enää muodon vuoksi. Tuore ruuna siis ruunaantuu pikkuhiljaa ja starttiin tullaan kunhan kaikki palikat saadaan paikalleen ja olo normaaliksi. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan ja kauanko tuohon kaikkeen menee, jää arvailujen varaan.

25.10.2012

Ensimmäiset pakkaset! Ihanaa, maa kuivaa..lunta odotellessa!

Minelli käväisi Teivon varsanäyttelyssä, tamma oli "verkkainen olemukseltaan" ja sai tällä kertaa III+ palkinnon pistesarjalla 7-8-6-7-6-7. Korkeutta mitattiin 154-153 joka kyllä vuoden takaiseen 153-153 tuntui liian pieneltä. Positiivinen kommentti Perttusen Eeron suustä oli se, että tamma on hänen mukaansa aikainen ja lähestulkoon kasvunsa kasvanut. Aina hyvä asia ravihevosen uraa ajatellen.

9.10.2012

Märkää, märkää..jokapäiväiseen sateeseen alkaa jo tottua. Iso Keltainen näyttäytyy keskimäärin kerta viikkoon, muutoin mennään tasaisen harmaassa säässä.

Tessiina loi varsanalkunsa jossakin välillä 20-50vrk. Tämähän oli se ISO pelko kaikilla ja tiinehtyminen jo pieni ihme itsessään. Tamma vaihtoi maisemaa ja koittaa ensi keväänä tiinehtyä ja uusissa ympyröissä, pidetään peukkuja että joku onnistuisi tuosta hienosta tammasta varsan saamaan!

Kari kävi uusintapiikillä, nyt on orhilla pörheä olo ja loppusyksystä ennen hokkikelejä koitetaan taas tositoimissa. Pikkusisko Selene Adams kävi tsekkauksessa Kimmon luona Teivossa eikä huomauttamista löytynyt, ja nuiva ranskatar aloittanee kilpailu-uransa Teivosta 16.10.

Minelli nähtäneen Isolla Kirkolla 24.10., se on ilmoitettu Teivon varsanäyttelyyn. Otertaan kärryt mukaan ja käydään lukemassa mainokset radan varrella samalla kertaa.

Tulevana perjantaina jännätään Kyvyt Esiin -finaaleissa Ypäjällä miten Wenken esikoinen, Winona, pärjää ja petraantuuko viimevuotinen vitossija..?

15.9.2012

Lomat lusittu, talvikausi käynnistyy vähitellen. Varsatammat siirtyivät vielä viimeiselle laidunlohkolleen, märän kesän ansiosta ruohoa riittää.

Kissanpentujen kesytysoperaatio ottaa tuulta purjeisiin, nyt videstä vieraasta ennusta 3 on jo "semikesyä" ja 1 jopa antaa silittää. Ehkäpä parin viikon sisään luovutuskunnossa. Nöpöllä on hermo pitänyt yllättävänkin hyvin pikkuriiviöiden kanssa temutessa.

Kari kävi klinikalla piikityttämässä toisen takavuohisensa, toistetaan homma vielä lähiaikoina. Huoltokatkon jälkeen koitetaan sitten taas.

Lissu kävi koelähdössä, 21,0 ja hyväksytty tulos. Tamma pyörähteli volttiringissä kuin ballerina joutsenlammessa eli ei ihan niin terävästi ja antoi lähdössä pari sekuntia hyvitystä. Viimeiset 1800m kellotettiin 18,9.

31.8.2012

Tessiina on tiine! Työvoitto! Poks, shamppanjaa! Kiitos kaikille asianosaisille ja erityisesti Nivolan Kaisalle Kallelaan, loistohomma! 10 kk tiineyttä pitäisi vielä täyttyä mutta onpahan tämäkin jo ilouutinen tälle syksylle! Regumatea menee vielä pullo jos toinenkin mutta enää ei lasketa..

Lissu eli Selene Adams on ilmoitettu koelähtöön, starttihaaveet ovat vielä syyskuulle. Tamman otteet ovat pikku kesämahasta huolimatta varsin positiiviset ja vauhdeiltaan on lupa odottaa isoaveljeään liukkaampaa menoa. Se, ollaanko oikeassa, nähdään sitten kilpailutilanteessa. Pikkusisko Dione Adams on varttunut aikamoiseksi kaunottareksi, sen ajo-opetukset ovat käynnistyneet mallikkaasti.

Karilla on jotakin selittämätöntä harmia, katsotaan josko Kimmo saa kaivettua syyn orin vaisuun olemukseen ja takajalkojen epänormaaliin liikerataan. Verikokeet ok.

Elokuun viimeinen päivä tietää myös sitä että kesälomalaiset ovat palanneet/palailevat pikkuhiljaa laitumilta. Pari vaihdosta kevään asiakaskuntaan, mutta suurimmalta osalta samalla sapluunalla ja joukolla jatketaan siitä mihin keväällä jäätiin. itseäänkin täytyy pikkuisen kesäterästä herätellä, eiköhän se taas tästä kun elämä pihassa taas vilkastuu ;)..Valmennustunnit ovat jo Ninette Scannerin osalta pyörähtäneet käyntiin, Mönkkösen Karoliinan ryhmä aloittaa sitten syyskuusta.

27.8.2012

Kissafarmarin päiväkirja:

" Ensin meillä oli se Nöpö, se kolli joka vain ilmestyi..kun sitä ei kukaan kaivannut, me leikkautettiin se lopulta ja siitä tulikin nopeasti oikein hyvä hiirikissa. Tutulta haettiin 2 12-viikkoista poikapentua, ajateltiin että olisi kiva jos olisi kolme kissaa. No, sitten Niitä ilmestyi jostain 4 lisää, n. 6kk:n ikäisi pentuja jotka ei ihan anna koskea. Mutta nekin on kyllä tosi ihania. Totuttiin ajatukseen että meillä on kissoja 7, jonkunhan niistä neljästä pennusta voi sitten vaikka tutulle antaa. Tänään sitten huomattiin että jostain oli taas ilmestynyt 1 pentu lisää.."

8.8.2012

Syksyiset tuulet..vielä kohtuullisen lämmintä mutta lehdet puissa alkavat jo kellastua..

Tyyne kanavana Coktail Jetistä!! Ilouutinen, toista vielä sormet ja varpaat ristissä odotellaan eli Tessiina vietiin vielä kerran Kallelaan..ei kirvestä kaivoon, tässä punnitaan taas kärsivällisyytä ja sitä hevosihmisen järjetöntä optimismia oikein urakalla ;)..

Nöpöstä tuli ex-kolli, kissaherra ei onneksi ollut pitkävihainen, mökötystä kesti melkolailla tasan vuorokausi. Parin viikon kuluttua talliin pitäisi saapua 2 mustavalkoista pikkukissanpoikaa vahvistamaan hiirenpyydystystiimiä. Odottavan aika on pitkä ja 12 viikon luovutusikä on tuntunut varsinkin tytöistä niiinniiin pitkältä.

29.7.2012

Heinäpoutia odoteltiin ensimmäisen satsin jälkeen tuskastumiseen saakka. Muutama saatiin, nyt olisi toivelistalla kuiva ja lämmin syksy. Vaikka, onhan tätä kesää vielä jäljellä..

Sekä Tessiina että Tyyne on siemennetty, jälkimmäinen jo kahdesti, ja taas ollaan jännityksestä kipparalla mitä tulevan viikon ultrat meille kertovat. Hansu jätettiin sitten kuitenkin tyhjäksi, Pirjo ja Wenke samoin. Naapurista kuultiin loistouutisia; kimppatamma Helmielli tiinehtyi Liisingistä kertapamauksella, Hurraa, hurraa, hurraa!!

Lissu sai lisälomaa kurkussa olleen liman vuoksi, ei tulehdusta mutta lääkittiin ja pääsi viikon laidunlomalle. Tammakaksikko (Ritu ja Lissu) ovatkin turvonneet lomallaan kohtapuoliin varsovan näköisiksi ;)..

22.6.2012

Kesä ja kärpäset. Ja hyttyset. Niitä riitää.

Tessiinan kohdusta otettiin koepala ja nyt tutkitaan ja pohditaan kovasti tuloksia. Onneksi mitään 'pölkyllä päähän' -tuomiota ei tullut, huomionarvoista mietittävää kylläkin. Tyynelle varattiin uudelleen sama vanha Ranskalainen, vuodesta toiseen periyttäjätilastojen kärjessä (maassa kuin maassa) keikkuva champion-ori Coktail Jet ja tamma onkin siirtynyt Kallelaan odottamaan H-hetkeään. Ja tällä kertaa kaikki menee hyvin. Pakko mennä.

Hansu palasi Essin suureksi riemuksi koekäytöltään pienen varsan uusioäitinä, tamma ei lopulta kuitenkaan lämmennyt tarpeeksi idealle. Palannee kuitenkin syksyllä toisen emätamman kaveriksi Teiskon maisemiin vieroituksen jälkeen joten lisävuosi on silti tammalle mitä suurimmalla varmudella taattu.

Kari ehti tällä välin totokolmikkoon hyvällä volttituloksella 17,4ke. Startti oli ihan positiivinen kaikin puolin, mersuhan ori ei ole eikä sellaiseksi koskaan ajettavuudeltaan muutukaan. Elämöinti katoksilla oli tällä kertaa jo melkomoista, ja lapsenvahtia tarvittiin kaiken aikaa jotta suurin into ei olisi valloilleen päässyt. Vielä onneksi kävelytysalueen takavitikko mustikanvarpuineen ja koiranulkoiluttajineen rauhoitti kuuman veren startin jälkeen joten vielä löytyy pieni sauma orin pysymiseksi orina. Nyt se on kyllä jo häviävän pieni. Juhannuksen jälkeen Kari on taas viivalla, katsotaan kuka parhaiten juoksee / isoimman älämölön pitää ;)..ratsuopiskelut kuuluvat nyt säännöllisenä osana orin treeniohjelmaa, kovati ei pahakseen pistä ja ratsastajansa saa pikkuori notkealla liikehdinnällään ja hyvällä kehonhallinnallaan hyvälle fiilikselle. Ja kun joskus tuntuu että kenttäkiemurtelu ei nappaa, voi aina mennä maastoon ja antaa mennä, kyllä lähtee!

Lissulla on pientä kaviollista takapakkia ja startannee vasta loppukesästä. Ja se vähän harmittaa kaikkia.

Juhannuksesta puheenollen, toivottaa Adamslandian väki kaikille rauhallista, herkullista ja turvallista Juhannusta ja siirtyy kokon virityspuuhiin!

6.6.2012

"Kun hätä on suurin, on apu lähellä". Pitkällisen pohdinnan jälkeen päätimme vähentää siitostammoja Hansun ollessa ensimäinen 'saneerauskohde'. Kuinkas sitten kävikään, niitänäitä tutun kanssa jutellessa kävi ilmi että kk:n ikäinen varsa oli ilman emää 30km:n päässä ja jo ihmisten jaksamisenkin takia keinoemäkokeilu oli yrittämisen arvoinen idea.

Tamma oli varsan kanssa karsinassa 2h tämän keskustelun loputtua ja 2 vrk myöhemmin asiat tuntuvat olevan hyvin mallillaan. Tammahan oli maidossa kun sen -11 syntynyt varsa imi täyden vuoden ja vähän ylikin. Lisäruokaa pikkuinen tarvitsee jonkin verran mutta oikea hevosseura ja tamman huolenpito ja tavoille opettaminen ovat ne hevoseksikasvamisen tärkeimmät avaimet.

1.6.2012

Kesäkuu, van ei nin kovin helteistä. Laidunkausi on kuitenkin jo käynnistynyt, ja osa hevosista onkin jo vuorokauden ympäri vihreällä.

Pirjo täytti ja ylittikin odotukset, varsoi 17.5. hienon rautiaan tammavarsan iltasella heinäpaalin keskelle muun lauman vartioidessa tapahtumaa. Kaikki hyvin kaikilla osapuolilla, varsa on reipas ja rohkea, tammakin ensimmäisen vuorokauden kummastelunsa jälkeen mallikelpoinen emä.


576597_10150929030379604_751409603_9531329_56827767_n.jpg


15.5.2012

Surulta ja murhelta ei tänäkään keväänä vältytty, Dynamic Gliden hartaasti odotettu esikoinen orista Coktail Jet menehtyi varsomiseen. Tammavarsa oli täysaikainen, ronski ruunikko urheiluhevosen alku. Pirjon H-hetki lähenee lähenemistään ja valvonta tehostuu sen mukaan.

Kesän laidunlomat lähestyvät, osa matkaa muille maille ja suuri osa jää kotipelloille. Toivotaan että lämmin kevät jatkuu ettei laitumelle laskut viivästy ainakaan ruohon vähyyden vuoksi.

27.4.2012

Odotus palkitaan! Wenke varsoi 25.4. rohkean ja hienoliikkeisen rautiaan orivarsan Hannoverorista Soliman De Hus. Kaikki hyvin kummallakin, tamma ylpeä ja tarkka varsastaan mutta nyt jo parin pvän jälkeen tasoittunut. Tyynen tyyni olemus ei sensijaan vieläkään kerro merkkiäkään koska tamma aikoo esikoisensa päivänvaloon saattaa.

544789_10150885395894604_751409603_9409288_797713239_n.jpg

Karin II startti toi tulokseksi saman Hpl:n, hylköäyksen jälkeen asiallisesti maaliin muiden perässä ja vähän ohikin. Kolmas kerta toden sanoo, sanotaan, ja Karin kolmas toikin hyväksytyn juoksun, lähtölaukan jälkeen 7. sija, aika 19,8ke ja ensimmäiset naftarahat tilille. Pikkusiskonsa Lissu on harjoitellut harjoitusraveissa mukavan oloisesti ja kotitreenitkin sujuvat hyvin. Kesän aikan astarttiin jos ei mutkia matkaan.

27.3.2012

Lumet ovat huvenneet hurjaa vauhtia ja muutoinkin kelien puolesta kevät alkaa olla virallisesti täällä. Karvanvaihto on kiihkeimmillään ja tuntuu useimmalla hevosista olevan kevättä rinnassa ;)..

Kari kävi laukkaamassa Teivossa debyyttistartissaan, orin korvat eivät olleet tarpeeksi tukossa ja viereisen kuskin imuttaessa omaa hevostaan petti orin hermo kun ei parijonossa ollutkaan tilaa kiihdyttää ja hyppy tuli samantein. Lisätuketta on kaupasta haettu ja huhtikuun alussa koitetaan paremmalla onnella uudestaan. Orin ratsastusharjoitukset jatkuvat siitä mihin loppukesästä jäivät, Karia ei nekään hommatkaan isommin hämmästytä vaan matka taittuu iloisesti myös kuski selässä.

21.2.2012

Kharon Adamsin kanssa raveissa. Ori lunasti kilpailuoikeuden Teivon sunnuntai-illassa ajalla 19,7ke. 2 sekuntia annettiin ratahyvitystä kelin vuoksi joten ihan ok suorituksen teki. Ehkä hiukan tasavauhtinen esitys, mutta petrannee starttiin kun sai kovan harjoituksen alle. Hierojan käteenkin tuntui hyvälle startin jälkeen joten kovin kauheasti ei edes itseensä ottanut ja palautuslenkillä oma iloinen itsensä.

Kelit tuntuvat keväisemmiltä, toivotaan että kuukauden päivät olisi vielä lumikelejä ajella varsoille kilometrejä alle. Kollipoikamme käy välillä retkillään palaten kuitenkin aina iltasella enemmän tai vähemmän taisteluarvilla..olisi parilla tiiliskivellä töitä ;)..

Tessiinan suhteen suurta oripohdintaa..samaten tietysti Hansun ja Tyynenkin, ne ilmeisimmin muut tämän kevään siemennettävät tammamme. Pirjon suhteen toivotaan nyt ainoastaan että varsomisessa menee kaikki hyvin ja saadaan elävä varsa tammasta.

09.2.2012

Hrr..pakkasia on saatu tällekin talvelle, aamulukemat mittarissa useana aamuna jopa liki -30°. Onneksi aurinko jo paistaa päivisin jo lämmitysmielessäkin, eli keli leutaantuu jonkin verran edes muutamaksi tunniksi joten hevoset eivät ihan lomailemaan ole joutuneet.

Kevään 2012 vauvabuumi lähti käyntiin pienellä pojalla 30.1. allekirjoittaneen toimesta. Pieni pakkaspoika kasvaa ja voi hyvin, eikä ainakaan vielä ole aiheuttanut unettomia öitä kenellekään..Tyyne ja Wenke ovat vuorossa huhtikuun puolivälissä ja Pirjo viimeisenä, toukokuun loppupuolella.

Kharon Adamsin kilpailuoikeus umpeutui vuoden lopulla joten ori hakee starttiluvan uudelleen Teivon sunnuntairaveista 19.2. Kari treenaa hyvin ja uhkuu komean kuorensa alla nuoren orin kevätintoa viikko viikola enemmän, nähtäväksi jää nyt keskittääkö tuon innon kuinka suurelta osin kilpailuun. Ohi se haluaa kaverista yhtä palavasti kuin ennenkin.

26.1.2012

Vuosi vaihtui, talviset treenikelit ei-liian-kylmissä pakkaslukemissa ja riittävällä lumikerroksella ovat pitäneet treenarin kiireisenä ja varsat ja vähän aikuisemmatkin saaneet kilometrejä mukavasti.

Essi tunnistettu ja sirutettu, pikkutamma jatkaa luonteensa puolesta samaa itsevarmaa linjaa kuin vanhemmat sisaruksensa. Hanmmasta purren ja vihaisesti mulkoillen saatiin veret ja sirut oikeisiin paikkoihin ilman suurempaa draamaa.

Siitostammojen mahat alkavat pikkuhiljaa täyttyä, ja varsinkin loppukesästä vielä varsin solakka Hannovertammamme Wenke alkaa muistuttaa päivä päivältä yhä enemmän virtahepoa kuivalla maalla ;)..vielä reilut pari kuukautta ennen kuin ensimmäisten määrä varsoa, Travrondenia on kuitenkin jo selailtu ja blodbankenissa sukutauluvertailuja kuumeisesti tehty..Wenkellä toinen siemensatsi Ordenojalla odottamassa mahdollista uusintaa, katsotaan nyt kuitenkin ensin tuleeko millainen pitkäkoipi, onko mieleinen vai liian mieleinen..sekin vaara tässä aina piilee ;)..

Vuonna 2011

20.12.2011

Räntää, loskaa, vettä ja harmaata. Siitä on joulukuu 2011 tehty. Viime talven paukkupakkasten vastapainoksi tänä talvena varustaudutaan ovesta uloslähtiessä sadevaatteilla ja kumisaappailla. Äärimmäisyyksien vuosi siis ollut kelien puolesta.

Kharon Adamsin odotettu starttidebyytti siirtyy tulevalle vuodelle monen pienen takaiskun vuoksi. Onhan sillä vielä aikaa ja onneksi ei mitään vakavampaa missään vaiheessa eli ihan normaalilla hevosenomistajan tuurilla vielä seilataan.

Adamstable siirtyy vähitellen notkuvien joulupöytien ääreen ja toivottaa oikein hyvää ja rauhallista Joulua ja menestyksekästä vuotta 2012..ja eipä se haittaisi vaikka pikkuhippu menestystä osuisi myös omaan talliin ;)..

30.11.2011

Marraskuun viimeistä viedään, lunta ei näköpiirissä ja lämpömittarissa karut lukemat +6..no, kuraa ja pimeää lukuun ottamatta ihan mukavaakin kun ei palella kaiken aikaa eikä lumitöillä ole vielä tarvinnut itseään rasittaa ;)..ja tuleehan se lumi sieltä..tulee se..tuleehan..? No, ainakin talvesta tulee paljon lyhyempi kuin kahtena edellisenä vuonna.

Tallin 2-vuotiaat Iida Speed ja Selene Adams Teivossa, ensiksi mainittu opetuslähdössä, jälkimmäinen kokeessa. Iida läpäisi opparin ajalla 35,5, Lissu kokeen 25,8 -tuloksella. Tammat toimivat hienosti eikä hermo pettänyt keneltäkään vaikka aikataulu olikin tiukka.

22.11.2011

Leudot kelit ja onneksi suhteellisen sateeton marraskuu on ollut oivallinen asia treeniolosuhteiden suhteen kun paikat pysyneet sulina eikä viime vuoden hirmupakkasista ainakaan vielä ole tietoakaan. Muutama pakkaspäivä ja taas luvataan leudompaa..kuin Pariisi tammikuussa ;).. Miina on saanut pitää pienen breikin treenissä kun tiet ovat kovempia, se tuskin tammaa haittaa ja viikon paussi nyt ei pahaa tee.

Nuoriso käynyt nyt pari kertaa hiitillä Teivossa ja otteet sen verran mukavat että Iida Speed ilmoitettiin opetuslähtöön, Selene Adams kokeeseen ja Kharon Adams:in starttaaminen on ihan varteenotettava mahdollisuus lähitulevaisuudessa.

1.11.2011

Minellin kanssa Teivon varsanäyttelyssä 29.10. Tamma käveli aamusella autoon taluttajan perässä vanhan hevosen tavoin, mutusti lähes samoilla jalansijoillaan eväitä heinäpussista koko matkan ajan ja sama rauhallisen rento käytös jatkui näyttelyssäkin. Kotiinlähtö sujui yhtä ammattimaisin ottein ja tammalle käytöksestä kouluarvosana 10 rankan päivän osalta. Miina palkittiin II- palkinnolla pisteillä 8-8-6-6-7-8 ja mitat 153-153. Parilla sentillä siis emästä ohi, ronskitekoinen varsa taitaa tosiaan kasvaa Isoksi Tytöksi. Kotiin kun päästiin, käytiin ajamassa muutaman kilometrin lenkki jo suurimmaksi osaksi juosten eikä Perttunen ihan väärässä ollut kehuessaan tamman isoa, joustavaa ja helppoa raviaskelta ;)..

Tallin aikuishevosasukkien lantanäytepussit laboroitu ja tuloksena puhtaat näytteet, Pikkuvarsat ja nuoriso menevät eri ohjeman mukaan ja madotetaan joka tapauksessa, 2-vuotiaille kylläkin sama tulos kk sitten kun niistä näytteet uteliaisuuttaan otettiin. Pientä syyslenssua kiertänyt osassa hevosia, toivotaan pakkasia ja lunta, silloin myös kys. vaivat yleensä helpottavat.

18.10.2011

Syksy etenee, vielä lämmintä päivisin vaikka öisin jo ihan rehellisiä pakkasiakin ollut. Kharon Adams valmistautuu tuleviin koitoksiin edelleen tiukkojen treenien merkeissä ja on ottanut hiljakseen tiukkenevat hiitit kohtuullisen maltilla vaikka virtaa suonissa tuntuu olevan - vielä ei kuitenkaan hattua kuumenna liiaksi asti. Lissulla koelähtöajatukset käsillä pikkuhiljaa, kiukkuileva pikkutamma kasvattaa egoaan viikko viikolta ja saattaa ensi vuonna jo olla melkoinen Diva ;)..

Minellin ajoharjoitukset ovat alkaneet maltilla, vielä on matkaa ravikuningattaren seppeleeseen mutta virkeä tamma suhtautuu tulevaan ammattiinsa ihailtavan positiivisesti eikä harjoituskertojen myötä perään ilmestyneet kärrytkään tuottaneet pentä tuhinaa ja pöhinää ihmeellisempää reaktiota. Miina on ilmoitettu Teivoon varsanäyttelyyn kuun lopulla, siellä selviää kuinka isoksi on jo varsa ennättänyt venähtää, enää ei kuitenkaan montaa senttiä emästään uuvu. Ja 1-vuotiaan kun olettaa jokusen sentin vielä venyvän, voinee lopputulos olla ihan järeän kokoinen täti.

Ypäjällä Kyvyt-Esiin -finaalia ja laatuarvosteluja katsastamassa. Wenken ensimmäinen varsa, FWB-tamma Winona sijoittui viidenneksi yhteensä 26:n 2-vuotiaan varsan askellajifinaalissa!

Pikkuponiamme Nonaa alkukesästä saakka vaivannut, välillä helpottanut ja ärhäkkäänä toiseen etujalkaan uusinut kaviokuume alkaa olla vähitellen selätetty vaiva. Kierrepukit pikkupossuvinkumisineen ovat palanneet ja muutoinkin meno alkaa olla entisenlaista. Vielä varauksella mutta positiivisemmalla mielellä.

20.9.2011

Sisään ja ulos. Suomenhevostamma Tessiina muutti taloon toistaiseksi määrittelemättömäksi ajaksi. Loistavalla suvulla ja kilpauralla varustettu tamma on erittäin mielenkiintoinen varsotettava, toivotaan että tilallamme vaikuttava hedelmällisyyden itu tarttuu myös Tessiinaan ja tamma saadaan ensi keväänä kunnialla kantavaksi.

Electric Adams eli Ellu muutti kotoa pois ja pääsi jatkamaan raviharrastusta uusiin ympyröihin. Maailman mukavimman luonteen omaava tamma sai siis jatkoaikaa ja toivotaan että tamma virkistyy ja tuottaa paljon iloa uusille omistajilleen. Nyt vanhimmat treenissä olevat raviurheilijat ovat 3-vuotiaita koska Ritu laskettaneen joukkoon "muut harrastehevoset". Nuorisojengin kanssa siis mennään ja edetään jokaisen varsan kehityksen (fyysisen ja henkisen) mukaan omaan tahtiinsa.

13.9.2011

Sateista mutta vielä onneksi lämmintä. Ilmat kuitenkin viilenneet jo sen verran että Rambo-vanhuksemme on siirtynyt viettämään yöt tallissa omassa pedissään. Nöpö taas vahvistaa poikkeuksen säännössä siinä että kissat suhtautuisivat negatiivisesti kastumiseen, pieni tihku ei Paksua Poikaa estä ottamasta tirsoja pihanurmikolla ja kovemmassakin sateessa se surkeasti mouruten seuraa heinänjakajaa pitkin tarhojen varsia ;)..

Ellu kävi Teivoilemassa 2100m:n ryhmässä 6:nnen sijan ja ollen ensimmäinen rahoitta. Perjantaina on vuorossa Pori ja lounarit, ja onko tammalla jatkoa vai, sitä mietimme sitten. Ritu on siirtynyt osa-aikaravurista kokonaan satulan alle mikä varmastikin sopii kaikille osapuolille parhaiten. Kasvanut vatsanympärys osoittaa myös sen, kumpi urheilulaji otetaan enemmän vakavasti ;)..

Karin kanssa ollaan ensimmäisen kerran jo sormi lähestulkoon sarjalla. Lähestulkoon siksi, koska mihinkään ei olla vielä ilmoitettu ja kaikkea voi aina sattua, mutta orin olemus treenissä ja sen jälkeen on ainoastaan positiivista. Testihiitin jälkeen ollaan tässäkin asiassa viisaampia.

Siitostammakaartiin on tulossa lähipäivinä vahvistusta 1 Suomenhevostamman verran. Kerrotaan tästäkin sitten lisää kun on jotakin varsinaisen konkreettista kerrottavaa. Toiveissa kuitenkin olisi 100%:n adamstable-sh-varsan syntymä vuonna 2013. Jos vaan tuurit ja tuulet olisi puolella.

22.8.2011

Syksy ja hirvikärpäset, ah, tuo niin erottamaton yhdistelmä. Lempeät elokuun illat ovat herätelleet myös toiset vakivieraat, lepakot, koloistaan ja iltatallia tehdessään niitä suhahtelee pään yläpuolella useampiakin kerralla.

Adamstablen Baby-Boom on koittava keväällä 2012 kun yhtensä 3 hevosenvarsaa ja 1 ihmisen lapsi olisi määrä syntyä aikavälillä helmikuun alku - toukokuun loppu. Allekirjoittanut on varannut paalupaikan, Tyyne ja Wenke seuraavat huhtikuulla ja Pirjo pitää perää toukokuun 23. pvä olevalla eräpäivällään. Mututohtori Riuttavaara siis oli oikeassa, pikkuinen mini-Pipii on kasvamassa hyvää vauhtia tamman mahassa ja näytti 60 vrk:n ultrassa sangen eläväiseltä kieppuessaan hurjasti napanuoransa varassa ;)..

9.8.2011

Elokuun puolella mennään jo kiivaasti. Päivät viilenevät pikkuhilaa ja hevosilla on mukavat oltavat ulkosalla kun helle ja ötökät ovat kaikonneet. Hirvikärpäset ovat sitten se seuraava vitsaus, ne kuitenkin vielä pysyneet poissa, piilossako vain vaiko kauempana metsissä, niitä hirviäkään kun ei tänä kesänä ole näkynyt..?

Varsat ja nuoriso palailee vähitellen treeniin, Minellin kanssa aloitetaan hetimiten ajoharjoitukset ja kakoset jatkavat kohti seuraavia tavoitteitaan, toisella OL ja toisella KL. Karia piinaa jokin piinallinen piilovirus, nostaa lämpöä parin päivän ajaksi muutaman viikon välein. Perhana, ei auta muuta kuin ottaa varovasti. Ori on muutoin hyvällä mallilla mieli virkeänä (ehkä liiankin?) ja mielellään sen radalla vielä loppukesästä/alkusyksystä näkisi.

18.7.2011

Heinäsato korjattu. Hevoset suurimmaksi osaksi laitumella joten piha on melko hiljainen. Ritu treenaa ratsuhommia vakavissaan kieli poskella, elokuun tavoitteina HeB-debyytti ja pari HeC-starttia. Isosiskonsa kävi Porin illassa, ei mainittavavia ylisanoja juoksusta eikä sijoituksestakaan joka siis 9. Jatkoa mietitään..tai siis onko ylipäätään jatkoa.

Kari sai paussin treeniinsä, palailee nyt pikkuhiljaa tositoimiin ja starttia kohti valmistautuminen alkaa olla ajankohtaista kohtapuoliin. Lissu sai muutaman ekstraviikon laitumessa kun jonkinasteinen kesälenssu iski pikkutammaan.

Essi on nyt Hippoksenkin listoilla virallisesti nimellä Dione Adams. Nimitykset Harvest Moonin varsoilla siis jatkuvat Kreikan mytologian ja taivaankappaleiden mukaan.

22.6.2011

Ellu täräytti totokolmikkoon Teivossa 21.6. uudella täyden matkan volttiennätyksellään 17,5ke. Hissilaput vaihdettiin starttiin, oliko vielä vanha taika vehkeissä vai muuten vaan hyvä päivä? Keli oli kohdillaan, ei kurastunut turpa 4. parissa sisällä taivaltaessa ja ihan napakka lopetus.

Pirjo kävi Riihimäellä siementäytymässä, orina viime vuodesta tuttu Holiday Credit. Tamma oli juuri ovuloinut ja siemennysajankohta osui siis juuri nappiin. Pari viikkoa pidetään taas kaikki sormia kramppiin saakka ristissä.

Hyvää ja rauhallist ajuhannusta kaikille, nyt alkaa grillin virittely.

17.6.2011

Kesälomat alkaneet, osa hevosista jo siirtyneet vihreille kesälaitumille. Tammaporukka käsittää nyt kaiken kaikkiaan 8 hevosta ja muutaman päivän otti että uusi arvojärjestys saatiin selväksi. Essi tietysti pyörii missä milloinkin ja pikkuprinsessan toilailuja katsookin koko porukka lähes aina läpi sormien.

Ellun huumori ei riittänyt kotiradan 3100 metrillä vaan tamma saapui maaliin korviaan pyöritellen ilman kummempaa painetta naruissa. Seuraavan kerran kilometriä lyhyempi matka ja riippuen tuloksesta, onko nyt sitten ainakin se Teivon viimeinen startti..

Nona palasi tyttöjemme ihastukseksi takaisin kotiin ja toimii nyt seuraneitinä ja ruokahalun herättäjänä uudelle tarhakaverilleen. Kaksikko tuleekin juttuun vallan hyvin ensimmäisten päivien niuhoamisten jälkeen ja ovat varsinainen majakka ja perävaunu ;)..

1.6.2011 Iloa ja surua

Pirjon odotettu varsominen johtikin alkuvuoden synkimpään uutiseen. Suurikokoinen, tähdellä varustettu kaunis orivarsa..kuolleena. Tamma oli aivan poikki koettelemuksesta mutta lääkittiin ja selvisi tapahtuneesta ilman fyysisiä vaivoja. Omaan tuttuun laumaan päästyään annettiin luonnon hoitaa tehtävänsä myös psyykepuolella ja kun tammalle annettiin aikaa todeta tapahtunut ja jättää kylmennyt pikkuinen, sujui kaikki rauhallisesti ja ilman draamaa. Uusitaan samalla. Ja kaikki peukut pystyyn.

Sitten iloisempaa luetavaa. Pirjon pikkusisko Rhythmic Adams eli Ritu kävi ensimmäisissä koulukilpailuissaan, OriRa:n harjoituskisoissa. Kotiintuomisina raviohjelman voitto ja hyväksytty tulos HeC:stä. Tamman käytös 10+ , yksinäni ilman apujoukkkoja olin matkassa ja tamma taas niin luotetava joka suhteessa kuin vain voi. Ritu sai kehuja rennosta muodostaan, ylöspäin suuntautuvasta (!!) liikkeestään sekä tyytyväisestä olemuksestaan. Pari muutakin harjoituskisaa kesälle katsottuna ja alkusyksystä "debytointi" seuratasolla. Kannuksia siis sovittamaan ja lisää treeniä ;)..

Sisarparven kolmas, Ellu, kävi pyräyttämässä Teivossa 31.5. ja kotiintuomisina tankillinen naftaa (100€:n palkintosaalis) ja 5. sija uudella ryhmäennätyksellä 17,9ake. Kaameassa kiimassa ollut tamma oli aavistuksen pehmeä eli esitys sinänsä lupaa kesälle ihan hyvää.

Kumpainenkin siemennetty tamma, Wenke (Soliman de Hus:lla) ja Dynamic Glide (Coktail Jet:llä) tiineitä ensimmäisellä yrittämällä. Solimanin toinen pakasteannos jätetään toistaiseksi säilöön Ordenojalle, orihan on vasta nuori, sillä vähän jälkeläisiä Suomessa ja varsin onnistuneita varsoja juuri Weltmeyer-linjaisten tammojen kanssa. Josko vaikka toinen samanlainen tulevina vuosina?

12.5.2011

Eskarilaisemme Selene Adams läpäisi hienosti Opetuslähdön ajalla 35,1. Toinen kerta Teivossa ja monta asiaa koettuna aivan ensimmäistä kertaa. Tamma yllättää viilipyttymäisellä käyttäytymisellään julkisissa tilaisuuksissa, kotipihassa voi sitten vaikka tylsyyttään pöllöillä ja kaverinhan saa (ja pitää) ajaa hampaiden avittamana ruokakasalta mutta ravipaikalla tammaa ei juuri saa kiinni virheliikkeistä.

Ellu kävi Vermossa ja matkana ensimäistä kertaa armoton 3100m. Tamman huumori piti hyvin ja jos tilaa olisi lopussa saanut olisi sijoituskin voinut olla pari pykälää korkeampi. Nyt 7. ajalla 19,1pi ja 200€:n verran tilipussiin täytettä. Kuski oli hevoseen kaikin puolin tyytyväinen eikä tammaakaan tuntunut rankempi reissu juuri heilauttavan. Nyt huilitaan parisen viikkoa ja silmäillään kesäkuun alun sarjoja.

"Essi" on nyt ilmeisimmin saamaisillaan viralliseksi nimekseen Dione Adams. Jos ei soraääniä kovin suuresti kuulla, lähtee Hipposta kohti nimiehdotus.

Toukotyöt ovat kiivaimmillaan eli kevään kiivaimmat kiireet menossa, hevosten lisäännyttämispuuhat siis myös. Tammoista Tyyne ja Wenke pakattiin autoon ja ajeltiin oriasemille ja nyt odotellaan kiimoja ja siemennyksiä..sitten kaikki sormet ja varpaat ristissä että tiinehtyisivät. Tästä lisää myöhemmin.

30.4.2011

Kharon Adams kävi Teivossa elvistelemässä, samalla hoitui koelähtö hyväksytysti ajalla 23,1ke. Varsamainen vempula on ori hieman vieläkin, vauhdin kasvaessa joutuu kuitenkin keskittymään eteenpäinmenoonkin joten matkalla ei ihan kaikkeen ehdi kiinnittää huomiota. Treeni jatkuu ja starttiin myöhemmin kesällä..?

Pikkusiskonsa Selene Adams treenaa asiallisesti, ja opetuslähdön aika saattanee olla jo ennen laitumia. Lintu liihottaa kevyesti eteenpäin ja ainakin vielä mieli malttaa eikä pääkopassa keitä vetojen välillä ;)..

Harvest Moon varsoi rohkean ja tärpäkän tammavarsan 23.4. ulos..tietenkin. Kottikärrykyydillä on ilmeisesti mukavampi tamman mielestä varsa viedä talliin. Kaikki sujui hyvin 4 kätilön katsellessa varsomista ja Lissun mielestä apunsa oli niinkin kaivattua että tuli myös ensimmäiseksi yöksi sisään seuraamaan pikkusiskon puuhia ;)..kaunis tummanruunikko, "brun sto utan tecken" niinkuin Hansu näköjään tammavarsansa tekee. Nyt mietinnässä tamman tämän vuoden kuviot, jättääkö tyhjäksi vaiko eikö? Blue Chip Star kiinnostaisi..vielä ei tiedä.

Simaa maistellessa ja munkkia mutustaessa, hyvää vappua!

16.4.2011

Lumet sulavat, elohopea kiipeää +10:n paremmalle puolelle lähes päivittäin, lumikasat katoavat hurjalla tahdilla. Ensimmäinen sitruunaperhonen on nähty. Kevät on siis jo pitkällä.

Ellu on urhollisesti pitänyt lippua korkealla ollen tallin omista hevosista se ainoa KILPAhevonen, ensin Turussa kolmossija ja pari viikkoa myöhemmin seiska Forssan lounareista. Kari valmistautuu koelähtöön, miehistynyt mies on melkolailla eri tuntuinen kuin viime syksynä jolloin epätoivokaan ei ollut täysin vieras tunne varsan tulevaisuuden uraa ajateltaessa. Miinasta on tullut reipas eskarilainen, takaa-ajoharjoitukset olisi nyt määrä aloittaa jotta toukokuulla kärrytkin perään saataisiin muutamaan kertaan ennen laidunlomaa. Varsa ei tuumaa mistään mitään, häsläkkä nuori malttaa keskittyä olennaiseen aina kun on tarvis. Jalat pitenevät ja kroppa on varsin sporttinen, mielenkiinnolla odotellaan millainen prinsessa Miinasta vanhetessaan kasvaa <3

Hansun ympäripyöreä maha vain kasvaa, 15.4. oli LA joten yliajalla ollaan. Pirjolla on kantoaikaa vielä reilu kuukausi, jännittää minkälainen mörkö kiukkuisen tamman mahasta tulee. Emänemä Minx Adams ei kovin ihastuttava emätamma luonteeltaa ollut pikkuisen hevostytön mielestä ainakaan, josko Pipiin kanssa kuitenkin pärjätään ;)..

Wenkellä ja Tyynellä kiimat ovat lopultakin lämpiävän kelin myötä alkaneet pyöriä ja toukokuun alkupuolella kumpainenkin ilmeisimmin saadaan oriasemille siemennettäväksi.

9.3.2011

Hevosten keväthuollot, madotukset ja raspaukset alkavat olla kaikilla suoritettu. Treenikelit senkun paranevat, varsoilla kilometrit lisääntyvät, vauhdit kasvavat treenien myötä ja kaikilla ihan mukavat otteet tulevaisuuden ammattia ajatellen. Lissu täydessä kengässä, odotetaan kuumiaako nuppi vauhtien myötä.

Ellu kävi Teivoilemassa. Lähtönsä vähiten luotettu tamma pinnisti sijalle 8 rehdisti loppuun asti tullen ja nappasi viimeiset rahat. Ehkäpä kuitenkin vielä koitetaan tämä vuosi? Kun se on kumminkin niin mukavakin..

Tyynen orivalintaa pähkitty, Wenken samoin, ja jälkimmäisen osalta suunnitelmat valmiina eli Soliman De Hus valittuna. Nuori Hannoverori hurmaa liikkeillään ja modernin kevyellä rakenteellaan, myös jälkeläiset (jotka tosin vasta -09 syntyneitä vanhimmat) lupailevat hyvää ja yhdistelmä saattaisi olla varsin sopiva oman raskaan ja vanhanmallisen tammamme kanssa. Tuo Wenken luonne ja suvun Weltmeyer-linjaus 2 x 3 ei ihan helpoimmasta päästä ole yhdistää tarjolla oleviin mutta näillä mennään mitä annettu on. Tyynen kanssa päädytty Ranskan vanhaan mestariin, Coktail Jet:iin. Vielä ei ole ihan viimeistä nuijaniskua lyöty etteikö koitettaisi startata ja tuo monté-puoli kiinnostaisi kokeilla, riittäisikö tamman hermo ravata kun ei sohlaavia kuskeja ole liian lähellä päätä.

Hansu ja Pirjo näillä näkymin jäävät välivuotta pitelemään, ellei sitten joukko innostuneita tammanvuokraajia ilmaannu tontille..katsotaan mitä kevät tuo tullessaan ja eritoten millainen varsa mammaantuneen ranskattaren vatsasta tulee..toisaalta, Hansulle tekisi mieli kokeilla Dahir de Prelog:laista Le Monteil:ia..katsotaan tekeekö kevät yhtään viisaammaksi.

Kari kasvaa..ja komistuu. Viikottaisten ( :D) mittausten tuloksena on päästy jo likimain 157 korkeaan oriin joten ihan kelpo ja komea minimies talvikarvakerroksen alta on kuoriutumassa. Hammasharmistakin ollaan ilmeisesti päästy hampaidenvaihdon ja hammaspesujen ansiosta.

7.2.2011

Helmikuulle käännytty, räystäältä tippuva vesi antaa jo lupauksen keväästä..vaan, säätiedoitukset lupaavat lisää lunta ja pakkasta joten pitkä, valkoinen kausi ei ainakaan vielä ole loppumassa. Voiton puolella kuitenkin, sillä päivien pidentymiselle eivät enää superpakkasetkaan voi mitään.

Perinteinen talviretki Pariisiin tuli taas tehtyä, hauskaa oli ja uusia tuttavuuksia, vanhoja tuttuja ja hienoja hevosia tuli nähtyä edellisvuosien tapaan. Ready Cash -varsatähdestä PDA -voittajaksi, täysin ansaittu voitto eikä Maharajahin hopea ollut lainkaan häpeä. Oma suosikki Olga du Biwetz kiri hienosti kolmoseksi jättäen viime vuoden ykkösen, Oyonnaxin ulos totokolmikosta.

Miina vierotettiin ja jäi tammalauman vauvaksi Helmiellin muutettua toiseen kotiinsa varsomaan, ja varaäiti Pirjo ilmaantui heti "pienen" rinnalle suojelemaan elämän kolhuilta..kesä ja oma varsa näyttää, onko meillä kuinkakin totinen leijonaemo ;)..

Ellu starttasi pariin otteeseen tammikuulla, tulokset eivät kohauttavia mutteivät kuitenkaan mitenkään surkeitakaan, eli ainakin toistaiseksi "maailman mukavin harrasteravuri" jatkaa porskuttamista ;)..

Tyyne sai satulan selkäänsä ja Ms. "hoikka-ja-hempula" on treenaillut metsänelävien, kuusten, kivien ja kantojen kohtaamista sekä kartuttanut samalla juoksukilometrejä. Tammalla on hieno tyyli edetä, ja kun yksintarhaus vaihtui siskosten kanssa sammalensyöntiin isossa tilassa, on herkkähermo alkanut selvästi rentoutua ja pullistuakin. Edetään helmi-maaliskuu rauhaksiin, sitten mietintämyssy päähän; mitä tehdä kesän alkaessa: radalle vai orivalintaan?

18.01.2011

Äärimmäisyyksien talvi jatkuu. Kun marraskuulla talvi alkoi jättipakkasilla ja luntakin tuli sopivissa määrin riittävästi, on nyt lauhtunut keli ja tarkenee ilman monia villasukkia ja kalsarikerroksia..ei nuolaista liian aikaisin, onhan tätä tässä vielä..

Treenit jatkuvat kaikilla, Lissulla kilometrit lisääntyvät ja kohta ollaan hiittivalmennuksen saloihin opastamassa. Tamma ottaa vauhtia itsekseenkin (ja ilman kenkiä) sen verran ettei varmaan tuota hankaluuksia..kunhan huurmori vaan säilyy ettei varsa ihan tosiinnu.

Ruotsinmaan myyntihevospalstojen bongailu toi lopulta tulosta ja helpotuksen hevoskuumeeseen; talliin muutti 6-vuotias 165+ -säkäinen tamma Dynamic Glide. Siemennettäneen ehkä jo tänä keväänä mutta aika näyttää; kyllähän tuolla hieman kutkuttaisi ensin kilpaa ajaa ja monteenkin raameja on riittävästi. Suvultaan Tyyne on ihan kelpo, täyssisko Keystone Detail on 13,4a -ajan Suomen kamaralla juossut ja ee on 12,5 aikainen Oaks-kolmonen Illusion of Virtue, joka on jättänyt useamman alle 13,0 menneen rapakon taakse.

Vuonna 2010

22.12.2010

Melkein on saatu vuosi päätökseen, kylmää ja lunta riittää ja jääkelejä piisannut eli vaihtelevuutta treenipaikkojen suhteen löytyy. Pellolla on myös voinut käydä höyryjä päästelemässä, siinä on nuortunut moni kankeakin vanha ;)..

Kharon Adams eli Kari on nyt opetuslähdön suorittanut "eskarilainen". Homma sujui hienosti kovin vähän rataa nähneeltä varsalta, ja volttauskin alkoi jo kolmannella uusintayrityksellä pyöriä kuin vanhalta konkarilta. Varsa avasi kävelyvauhtia (42,5) mutta päätyi kuitenkin hetkeksi keulaan. Lopussa kiri hienosti johtavan selästä ykköseksi ;)..Opetuslähdössähän juostaan aikarajan sisään eli varsinaisesti sijoituksista viis, se kuitenkin on positiivista että noinkin vähällä ratarutiinilla Karilla on selvä "toisesta ohi" -tahto. 1.34,0 loppuaika ja varsin asiallinen (mutta erittäin utelias ja touhukas) asenne myös tallialueen puolella lupaavat hyvää jatkolle kunhan kehitys jatkuu ja terveenä pysyy.

Jouluinen rokotustauko antaa nyt vajaan viikon huilin koko katraalle, tarhailua ja heinänsyöntiä Tapaninpäivään saakka. Minelli sai samalla kertaa myös mikrosirun niskaansa. Tiikerinraitainen vaaleanrautiaamme pullikoi alkuun niin kuin tietenkin aina tamman vähän täytyykin mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

Adamstablen väki vetäytyy kinkunpaistoon ja toivottaa kaikille oikein rauhallista joulua ja mukavaa vuodenvaihdetta!! Ensi vuonna taas positiivisella asenteella eteenpäin!!

30.11.2010

Hrr! Kylmät kelit yllättivät, ei heti muistu mieleen koska aamupakkaset marraskuussa -25 astetta olisivat hiponeet..kerrospukeutumista harjoitellessa..

Lissu on ollut mallikelpoinen ajo-oppilas, jalka näyttäisi parantuneen pitkällisen penisiilini- ja sulfakuurin jälkeen ja tamman lenkit pitenevät pikkuhiljaa vuodenvaihdetta kohti mentäessä. Ison hevosen rento ote treeniin ja varsin reipas matkavauhti takaavat kestohymyn kuskin kasvoille ;)..

Ellu ponnisti Teivon lounasraveissa neljänneksi pitäen tallimme ravihevoslippua urheasti korkealla. Nuorista miehistä Paavo aloitti myös urheilu-uran opetuslähdössä varsin mukavan tuntuisesti. Lämmityksessä varsa väläytti muutaman satasen verran vauhtejaan, Postimies-Paavon nopeat jalat vievätkin varsin notkeasti eteenpäin orin 153-senttistä vartta ;)..jäi pienelle huoltotauolle, jänispatit poltettiin ja muutaman viikon hiittitauko. Kari treenaa vielä, kilometrimittari vaihdettaneen kohta mailinäyttöön ettei viikkokilometrimäärä ala hirvittämään ;)..pikkuori tosin suhtautuu treenilisäykseen lisääntyneellä ruokahalulla, komistuneella (ja vankistuneella) rungolla ja iloisella mielellä!

Nöpö, tuo etusivullakin komeileva harmaa kolliskissa näyttää kotiutuneen meille jäädäkseen. Nyt pakkasilla ongelmana kuitenkin on miten saadaan Rambo ja Nöpö molemmat lämpimään mutta toistensa näkymättömiin. Ratkaisu ongelmaan: Rambo makaa sosiaalitiloissa päivät Nöpön vahtiessa uudessa tallissa hiirikantaa. Yöksi Rambo päästetään tallivahdiksi ja Nöpö siirtyy vanhan tallin puolelle. Varsinainen hiirikissa-show, mutta ainakin toistaiseksi kaikki osapuolet vaikuttavat ratkaisuun tyytyväiseltä.

2.11.2010

Lunta odotellessa ei auta kuin survoa housunlahjetta syvemmälle saappaanvarteen; The Mud-Season is here again.

Kharon Adams kävi Ypäjällä juoksumattotestissä, "varsamainen ja keskentekoinen, suuriliikkeinen ja hyväravinen heinäsirkka" totesi Hyyppä Karista. Treeniä lisätään, vauhtia ei, ja tamman perässä pysyy pikkuorin pulssi matalammalla kuin yksin tai edellä mennessä..suuri maailma jännittää, Ellun takana siis paras paikka juosta.

Allekirjoittanut kapsahti korkealta ja kovaa-esteharjoitukset Niihamassa eivät menneet tällä kertaa ihan putkeen..Wenke "lähti lapasesta" sarjalla ja päätti jatkaa parhaansa katsomaansa suuntaan..mikä siis oli päinvastainen oman suunnitelmani kanssa..tammalla oli hubaa kun se kirmasi häntä katossa pari kierrosta maneesia ympäri ;)..loppu hyvin, kaikki hyvin ja matka jatkuu kohti uusia haasteita.

Lissun näyttelydebyytti ei päässyt ilmoittamista pidemmälle, takajalka turvotteli näyttelypäivän aamuna ja oli seuraavana päivänä jo sen verran paksumpi että varsa joutui sulfakuurille. Potilas on onneksi käytökseltään 10+ ja kaikki hommat kylmäyksestä jalkahauteisiin onnistuvat sen kummemmin ihmettelemättä. Ja ruoka maistuu.

9.10.2010

Ritu on aloittanut todenteolla ratsunoppiin opiskelut. Tamma josta varsinkaan allekirjoittanut ei suuria odottanut, on ylittänyt kaikki etukäteisodotukset ja paljon enemmän. 100% kaikkensa antava nöyrä ratsuoppilas. Liikettä löytyy tusina-peeveen verran ja entinen rautakangen niellyt taipuu, asettuu ja kantaa selkä ylhäällä käynnissä ja ravissa varsin lyhyen ratsutusjakson jälkeen. Laukkakin pätkiä kolmitahtinen ja etujalat nousevat jo pikkuesteiden yli. Hyvä Ritva!

Wenken kanssa Antonion valmennuksessa osa II. Tamma ensin A:n kanssa maastakäsin kokoamisharjoituksia, pienten protestipukkien saattelemana tietenkin..ratsastaen frow on muuttunut entisestään pehmeämmäksi, kaiken aikaa saa kuitenkin olla tarkkana että homma säilyy hanskassa eikä herpaantua saa hetkeksikään ettei tamma saa pieneen päähänsä "ottaa miehestä mittaa". Kaikenkaikkiaan upea hevonen. Nyt heräsi kiinnostus myös Wenken varsan suhteen. Katsotaan miten tilanne karvoittuu sen suhteen, vaihtaako omistajaa ja kenties muuttaako maasta?

Operaatio Lissu ravihevoseksi jatkuu, sai kärryt peräänsä ensimmäisen kerran 4kk:n kesäloman jälkeen ja toisen kerran ever. Hyvin meni. Reagoi ja kiukutteli juuri odotetusti ja pyöritteli tuohtuneena silmiään kun ei päässytkään lenkiltä pois juuri silloin ja siinä kohdassa kun halusi. Ja toisella ringillä nätisti ohi. Hyvä alku. Ja mukavaa katsella illalla tulosluetteloa kun 2 Love You:n tytärtä oli ottanut Lappeenrannassa tolpan, mm. Villimiehen tammakilvan ykkönen Ranch I Do I Do. Onnea taustajoukoille!

3.10.2010

Syksy on maalannut maisemat varsin kauniiksi, kuivat ja raikkaat kelit ovat saaneet ruskan kukoistamaan myös täällä etelämmässä.

Wenken hammasremontista saatiin puhtaat paperit purennan suhteen, tamma myös raspattiin samalla. Maanantaina lähtee sitten Kimmon kirjoittama todistus ja tilinumerolomake Hipposta kohti, nyt on siis jo kantakirjauspalknto varma. Punainen myös käyttäytyi varsin hyvin klinikkaolosuhteissa. Viikon päästä A:n valmennukseen Niihamaan, toivottavasti on sitten esittää myös materiaalia still- tai liikkuvan kuvan muodossa.

Nona pakkautui kohti Mekun tallia talvihommiin, touko-kesäkuun taitteessa poni sitten kotiinpäin. Pieni fanijoukko kuulemma jo odottelee tammaa ;)..Houdini oli muistuttanut hetimiten tarhaan päästyään erityislahjakkuudestaan,,tätä pikkumustaa eivät kaikki aidat pitele..

16.9.2010

Kuukausi vierähtänyt. Ilmat vielä (onneksi) mukavan lämpimiä mutta ne pakolliset syksyn sateet jo alkaneet ja illat pimentyneet.

Ritu kävi uusimassa koelähtölupansa ok-esityksellä 21,8. Tasapaksu kuten tamma itsekin. Mietinnässä on, mitä tuolle sitten pitäisi oikein tehdä. Jatkaakko sen kanssa yritystä ravihevoseksi vai jotain muuta, mitä? Komean harrastepuskahevosen ratsasteluun tammasta joku saisi, näitä tosin tuntuu olevan ylitarjontaan saakka. Yhteyttä saa ottaa jos megasize- 165cm Ritu kiinnostaa..?

Isosiskonsa Ellun esitys Jyväskylän lounareissa 15.9. ei myöskään sykähdyttänyt, tamma oli yksinkertaisesti huono. Jos verikokeistakaan ei selitystä löydy, olaan sormi suussa myös tämän kanssa. Harrastamisen kaiketi kuitenkin oletetaan tuottavan, ainakin iloa?

Wenke..Wenken kantakirjaustilaisuus Niihamassa 9.9. Tamma arvosteltiin II palkinnolle 36 pisteellä; matalajalkainen, laaja-ja syvärunkoinen, lyhyehkökaulainen ja 5 cm(167-162) etukorkea tammaleiman omaava tamma. Äkkiseltään sanottuna tuomariston mielestä siis hieman vanhanmallinen ja raskas mikä toki oli tiedossakin, ainakin muutamaa kasia lisää seiskojen tilalle toki olisin odottanut mutta minkäs teet.

Hampaissa on juuri se rajamitalla oleva puolen hampaan yläpurenta joten II palkinnon ruusuke kolahtaa postissa vasta kun lääkäri toteaa poskihampaiden suoralinjaisuuden. Kilinikalle 1.10. aika varattuna, toivotaan ettei mitään krokotiilinleukoihin viittaavaa löydy. Ratsastuskoe meni mainiosti, lennokas tamma joka sai aina yleisöltä kehuja hienosta ja eteenpäinpyrkivästä, kevyestä menosta. Tuomarit arvioivat liikkeet tahdikkaiksi, suoriksi ja laukan hieman etupainoiseksi. Ja seiskat myös liikkeistä (?)..Viralliset sana-arvioinnit tulevat myös myöhemmin, nämä siis oman muistin mukaan.

46918_437868262759_559022759_4887044_28933_n.jpg

Torstaista kun selvittiin olikin sitten se viikon toinen jännäkakan aihe: tunti Portugalilaisvalmentaja António do Vale:n silmien alla. Alkulämmityksen jälkeen mies kipusi itse tamman selkään ja muutaman minuutin tutustumisen jälkeen tamma liiteli täydellisessä taspainossa ja muodossa ympäri maneesia korvat lurpallaan totaalisen rentona ja hyvällä mielellä. Wooooow. Missä oli videokamera? Täydellistä. Ja kun itse kampersin hetkeksi fiilistelemään Wenken selkään, sai konkreettisesti tuntea miltä tuntuu "when you sit on a million dollars". Huikeaa.

14.8.2010

Ellun ja Ritun kesäloma loppui ja samalla myös Elmerin kilpailutauko. Teivon lounareissa 13.8. 2100m:n ryhmässä 14-vauhtisen ensimmäisen tuhannen jälkeen taukoilija ja lomailija ei kuitenkaan riittänyt kuin 8. sijaan. Ennätys parani neljällä kymmenyksellä ollen nyt 18,4ake. Ehkäpä startit aukaisevat tamman paikkoja ja lukemat kaunistuvat entisestään. Ritulla ei kärryjä perässään ole juhannuksen jälkeen ollut, tamma on pekästään satulan alla ja askellajikin useammin laukka kuin ravi. Voimat ja selänkäyttö nyt selkeästi parantunut ja terävä pala ravillakin alkaa löytyä. Se, miten tämä näkyy sitten starttitilanteessa, nähtäneen myöhemmin syksyllä.

Wenke kävi tutustumassa Niihaman toimintaan, punainen kun on tarkoitus kantakirjata myös Suomen Hippokseen ja tuolloin askellajit esitetään sekä maasta että ratsastettuna. Tammalla ilmaa metri jalkojen alla kun se pörhihsteli ja ihmetteli "suuressa maailmassa". Käymme vielä muutaman kerran ennen h-hetkeä jotta paikka ja hyörinä tulisi tutummaksi eikä IHAN kaikelle tarvitsisi tuhautella nenääänsä ;)..tamma on pyöristynyt ja saanut lihasta ympärilleen siinä määrin että on varsin kaunis katsella..tämä on täysin subjektiivinen mielipide mutta on kehuja sadellut myös ympäriltä. Kerrassaan hieno tamma.

4.8.2010

Punainen väri väheni tallissa, kun Perle II pakattiin viimeiselle matkalleen tihkusateessa aamutuimaan. Viimeiseen askeleeseen asti oli tuttu ja turvallinen ihminen mukana ja kaikki sujui juuri niin nopeasti kuin ennenkin ja kuten kuuluukin. Mukavia nuo reissut eivät ole koskaan ja itseään hämätenhän sitä aina toivoo ja miettii että viimeinen laatuaan reissu olisi.

Kuitenkin, niin kauan kun omistaa eläimiä, tulee eteen se luopumisen ja irtipäästämisen hetki, ja omalta kohdalta toivoo ettei koskaan itsekkäästi sokeudu ja tarraa ja näin anna rakkaan hevosen tai muun lemmikin kärsiä vaan vielä viimeisenäkin päivänä voi nostaa hännän tötterölle ja tuhauttaa ilon ilmat sieraimista, ehkäpä pieni pukkisarja tehosteena..

19.7.2010

Tätä päivää olen odottanut viimeiset 15 kk: Pirjo on tiine! Finally!! Voidaan jo puhua pienoisesta työvoitosta, viime vuonna "vain" 5 kiimaan (=tyhjä tamma), tänä vuonna riitti 3 Riihimäen reissua. Toivotaan että oli kaiken väärti ja ensi kesänä syntyy talliin uusi ja upea tammasuvun jatkaja. Pirjon varsa onkin sitten jo 5. polvessa Holvastin tilan omakasvatti (Minozo -> Minx Adams -> Rhythmic Mary -> Poetic Adams)!!!!

Samalla vahvistettiin myös että Helmiellin mahassa muhii jo hyvällä mallilla oleva pikuitiäinen. Pepin osalta jännitetään ja toivotaan että maukas laidunruoho rentouttavassa seurassa ilman kiireen häivää tekee tehtävänsä ja kipakka pikkujousi syntyy ensi vuonna tulevaisuuden ratsun virkaa täyttämään.

Laidunlomalaiset saavat vielä parisen viikkoa hengähtää, pikkumiehet valjastetaan elokuulla ja treeni kohti opetuslähtöä jatkuu. Suuria ihmeitä tuon ei tosin pitäisi vaatia, rennon helposti 35,0 -kyytejä menivät jo toukokuulla. Ritu ja Ellu ovat viettäneet kesän pihassa, niilläkin parisen viikkoa totaalilepoa joka NÄKYY..sulatellaan pari viikkoa ja vasta sitten totinen touhu alkaa.

7.7.2010

Heinäkelit ovat suosineet ainakin Pirkanmaalaisia viljelijöitä, sadosta näyttää tulevan reilu ja laadukas. Helteistä ollaan siis saatu nauttia, ja kylmän talven jälkeen lämmin aurinko tuntuukin erittäin hyvältä.

Tammoja siemennellään edelleen, viimeistä viedään Pepin ja Pirjon osalta ellen sitten vielä Pirjon kanssa kerran helly yhtä Riihimäen reissua tekemään. Hansu kasvattaa laitumella vatsaansa tehokkaasti. Helmiellin kanssa eletään vielä jännityksessä, itikö rakkauden siemen kerrasta vaiko eikö?

Wenken kanssa koettiin iloinen yllätys: tamma onkin jo Saksanmaalla tammatestin ohessa kantakirjattu ja varsin komein arvosteluin ja pistein ollen näyttelynsä paras tamma!

Wenke on valtionvalio-kandidaatti (St.Pr.A). Varsinaisen valtionvalio -arvonimen
saa mikäli tamma varsoo yhden varsan. Ulkomailla titteli on eliittitamma. Varsa pitää ensirekisteröidä Hannoveriin jotta tittelin saa. Tamma on kantakirjattu 8 keskiarvolla.

Tamman sukua tutkiessani paljastuu kaiken aikaa mielenkiintoisia asioita: Emän (Welfin) siskolla on Warkantilainen varsa (Wesley) joka puolestaan on v. 2004 varsonut orivarsan Fürst Heinrichista. For Highlight -niminen ori on hyväksytty Hannover-jalostukseen ja myytiin USA:han 160 000 eurolla. Wenken emä Welfin oli v. 1996 näyttelynsä paras tamma. Näinhän palkittiin myös Wenke v. 2003 joten aivan ilman odotuksia ei tätä punaista tarvitse varsottaa!

28.6.2010

Kesä edennyt siihen pisteeseen missä allergikot saavat pahimmat heinänuhansa eli heinää, heinää, heinää..

Allekirjoittanut vietti 90% kesälomastaan urakoidessa Teiskon paikallisraveja järjestykseen. Tapahtuma oli 20.6. Mäntän raviradalla, ja Mänttäläisten isolla avulla ja yhdistyksen oman sekä muutoin ekstra-avuliaan talkoomiehityksen voimin ravit saatiin vietyä läpi kunnialla ja huumorilla. Sekä suullisessa että kirjallisessa palautteessa on kehuttu sekä henkilökuntaa että tunnelmaa niin kovin että mitä ilmeisimmin homma saa jatkua ja ensi kesänä ravataan taas Teiskolaisittain!

Helmielli kävi Killerin raviradan varressa saman valotolpan alla riiuulla kuin viime vuonna. Toivotaan ja uskotaan lampun taikaan ja siihen että ensi keväänä topakka Cameronilaisemme saa joko pikkusiskon tai -veljen.

Muiden tammojen osalta jännitämme Pirjoa joka näillä hetkillä todetaan joko tiineeksi (!!!) tai tyhjäksi (#*!+#!). Peppi ovuloi Juhannuksen edellä eli tuo kiima meni ohi. 2 viikon kuluttua tamma muuttaa kiman ajaksi hyvissä ajoin Ihamuotilaan joloin koitetaan kolmatta ja viimeistä kertaa siemenen itämistä. Toivotaan että tamma uskoo uhkailuja ja tiinehtyy.

Wenken kuntoilu -ja kiinteytys syyskuun alun kantakirjausprojektia varten on käynnistynyt hyvin ja tamma suhtautuu uuteen kotiinsa ja huoltajiinsa kovin armollisesti..aina täytyy kuitenkin muistaa nätisti kysyä ja kovin jälkikäteen kehua ;)..

Pojat saivat ansaitsemansa breikin kevään kovan treenijakson päätteeksi, molemmat käytettiin klinikalla ja saivat "hoito-ohjeeksi" laidunta. Eli ei mitään ihmeempää Karin hammasloko-ongelmaa lukuun ottamatta. Sitä suihkutellaan päivittäin jotta tulehduksilta vältyttäisiin eikä ikävä tunne suussa heijastuisi ajoon. Onneksi pikkumies on hoitohommassa parasta A-ryhmää, seisoo tapillaan ja pitää itse letkusta kiinni, toistaiseksi on kuitenkin erottanut vesiletkun ja hoitajan kyynärvarren toisistaan eikä hammaskoloa kaivellessani ole hairassut sormia ;)..

3.6.2010

Vihdoinkin! Juuri sopivasti ennen Tukholman visiittiämme varsoi Helmielli kauniin, pitkäjalkaisen tammavarsan laitumen kauimpaan kolkkaan, korkean kallioharjanteen laelle. Jälkeisten vuoksi tamma joutui lääkekuurille mutta vaikeuksista selvittiin ja tällä hetkellä sekä tamma että varsa voivat erinomaisesti. Uutta sulhoa mietintään..

Elitloppet-reissu sujui mukavissa merkeissä, keli ei niin helteinen kun viime vuosina totuttu mutta eihän sinne aurinkoa lähdetty ottamaankaan. Suomalaiset menestyivät "ihan ok" eli sijoja 2-5 ropisi mukavasti. Sweden Cupiin saatiin voittaja Italiasta, Pietro Gubellinin ohjastama ja Harri Rantasen valmentama Irving Rivarco voitti suvereenisti. Irving Rivarco on tulossa myös suomeen myöhemmin kesällä, valjakko nähtäneen myös Kymi GP:ssä.

Pääkilpailussa Ruotsalaiset saivat ehkäpä juuri sen parhaan voittajavaljakon: Icelandin ja Johnny Takterin voitto sai monen silmäkulmat kostumaan. Seuraavat sijat Torvald Palemalle ja Brionille.

Tammanrahtausbuumi käy kuumimmillaan; jo siemennetyistä Hansu on tiine (!!!) ja Peppi tyhjä. Ensiksi mainittu siirtyy nyt rauhaisiin kesälaiduntunnelmiin ja jälkimmäinen matkaa uudelleen AriaStablelle Ylöjärvelle. Pirjon kohtalo selviää ensi viikolla, Helmi siemennettäneen 30pv:n kiimaan.

Uusi punainen on liittynyt tallin omaan karvaiseen kalustoon. Hannovertamma Wenke sapui myöhään illalla talliin ja sopeutui uuteen laumaansa perinteisen alkuhässäkän jälkeen hyvin. Raamikkaan tulokkaan ensimmäinen tavoite on syyskuussa Ypäjällä Hannover-kantakirjatilaisuudessa.

17.5.2010

Kesä tulee kovaa kyytiä, ensimmäisistä helteistäkin jo päästy nauttimaan. Tallin kesävieraat, pääskyset, ovat saapuneet ja varpusparat saaneet taas häädön talvipesistään.

Lämpö on lopulta herätellyt myös tammat talviuniltaan ja Peppi, Hansu ja Pirjo ovat kaikki matkanneet eri puolille Etelä-Suomen oriasemille.

Helmi paisuu paisumistaa, eräpäivähän varsomisen suhteen oli jo 12.5. mutta tamma on päättänyt kypsytellä esikoistaan sitkeästi mahan puolella. Halunnee varmistua että ilmat varmasti pysyvät kesäisen lämpiminä että laidunvihreää menee mahdollisimman vähän "vääriin suihin".

Lissun opiskelut kohti ravihevosen elämää ovat alkaneet mukavasti. Varsalla samanlainen positiivisen rohkea asenne kuin isollaveljellään, toisinaan ranskalainen tempperamentti tosin kuohahtaa kun asiat eivät mene neidin mielen mukaan.

Pikkuhiljaa aletaan taas olla sormi sarjalla, kuka aloittaa ja mistä, se onkin sitten kokonaan toinen juttu..

26.4.2010

Lumet enimmäkseen sulaneet, Paika paikoin vielä valkonen klöntti maassa mutta kevät on nyt selkeästi tullut. Siitä varmimpina merkkeinä lintuparvet, isot ja pienet ja tietenkin vanha tuttu kurkipariskunta.

Limpusta tuli pohjolan poika kertaheitolla, lähti Kajaaniin, ensin ylläpitoon ja lopullisesti jos yhteinen sävel löytyy. Toivomme näin tapahtuvan, ehkä sitten Limppu uuden kuskin kanssa tulevaisuudessa kilpa-radoilla?

Keväinen räkätauti hevosilla alkaa helpottamaan, mistään isommasta ei ilmeisesti ollut kyse eikä viikon-parin huili ollut välttämättä lainkaan pahitteeksi.

5.4.2010

Jyväskylän reissu toistamiseen Ellun kanssa. Tamma viihtyy silminnähden poissa kotoa, ei jännitä vaan ihmettelee kaikkea silmät suurina ja pää pystyssä. Keulajuoksun jälkeen hyvä kakkostila, rahapussihan ei varsinaisesti 400€:n ykkösellä ajettavasta lähdöstä kartu, totosija lämmittää mieltä senkin edestä.

Kari ensimmäistä kertaa radalla Ritva turvanaan. Pikkupoika oli kaikinpuolin siivommin ja rennommin kun uskalsi toivoa ja väläytti hienoa raviaan piirun verran ylikovassa avauksessa kun ei suosiolla tammaa keulaan päästänyt. Supervarsa!

28.3.2010

Virvon, varvon!

Märkää maassa ja taivaaalta, normaali kevätkeli..toivotaan ettei rospuuttokeli kiusaa kauaa vaan tiet ja maa kuivuisi mahdollisimman nopeasti.

Ellun kanssa käytiin kokemassa hieman märkä kevätrata Jyväskylässä, tammalla piti huumori paremmin kuin olisi osannut odottaa, loppukiri ei pettänyt taaskaan vaan tamma tuli loppuun asti ja loppusijoitus 4. Radan kuntoa voi parhaiten selventää 4sekunnin aikahyvityksenä koelähdössää..

Oripäivillä Ypäjälläkin tuli käytyä, nyt nähty "Enska" (For Enjoy Ask Z) livenä mutta monen muunkin perään huokailtiin. Mm Anne Niemen toinen ori Lodestar aiheutti kylmiä väreitä tanssiessaan maneesissa. Hienoja, hienoja oreja. Ja oma mieli parani entisestään sillä kun parhaan 3-vuotiaan tittelin sai For Pleasurelainen ori First Fighter.

3.3.2010

Kevättä kohti kuljetaan, katoilta putoavat lumikinokset lisänneet entisestään runsaita lumitöitä. Tammojen kiimojen aloituksia odotellaan ja aikaa kuluu hevosurheilun jalostuskuvastoon ja Blodbankeniin syventyessä. Mikä millekin ja miksi?

Ritu kävi rutinoitumassa, tuloksesta ja juoksusta tai loppuajastakaan (22,8ke) ei oikein osattu päätellä mitään selkeää ja järkevää. Teivon ravien sivuilta kopioidussa juoksuselostuksessakaan asiaan ei juuri saada valaistusta : "RHYTMIC ADAMS teki tasaisen suorituksen ravattuaan sisärataa kolmantena." Niin. Selkä ei enää jumita hierojan mukaa samoin kuin ennen, greippi-pippurinen aromaterapeuttinen hierontaöljy silloin tällöin saa paikat auki..auttaako lopputuloksen suhteen, onkin jo ihan toinen juttu.

Ellu pinnisteli taas hyvällä lopetuksella viidenneksi 2.3. Teivossa tuloksella 19,5ake. Käynee lääkärissä tsekkauksessa, jatkoa mietitään sitten.

Kevät tuo yleisesti myös mukanaan jonkinlaisen huuman tai kuumeen. Voidaan puhua AUTOkuumeesta tai LOMAkumeesta tai SIIVOUShuumasta. Meidän ollessa kyseessä onkin kyse UUDENHEVOSENOSTOkuumeesta. Eikä se mene millään pois.

17.2.2010

Ilveksiä hiippailee tallimme ympäristössä oikein kolmin kappalein, villieläinkanta taas todistetusti vahvistunut. Isoja tassunjälkiä näkynyt ihan pihamaata myöden, liekö näissä syy runsaisiin sulkakeräymiin tallimme nurkissa?

Ellu jatkoi hyviä esityksiään Teivossa 16.2. kirien taas takajoukoista pirteästi kolmanneksi ensimmäisessä ryhmälähdössään ajalla 18,8ake.. Alun hurjassa avauksessa (10,0) ei onneksi ollut mukana, liekö pikkusingerin jalat ihan niin tiuhaan edes olisi tikanneet ;)..ensi tiistaina pikkusisko Ritu rutiinissa radalta 3. Kaikkiaan neljästä ajohevosesta siis 2 radalla, 2-vuotiaat valmistautuvat kauteen treenaamalla suunnitelmien mukaan. 15.4. Hippos päättää jälleen jotain opetus- ja koelähtöpalkkioita koskevaa. Odotamme suurella mielenkiinnolla ja korvat höröllään.

8.2.2010

Helmikuussa huristellaan, kohta kevät jo kolkuttelee ovelle tosissaan. Ensimmäinen varma kevään merkkikin jo ilmassa; hevosen ajon jälkeen karvoja suu täynnä eli sen verran päivä jo pidentynyt että karvanvaihto alkanut.

Viides Pariisin reissu takana, taas nähtiin ja koettiin paljon, nopeita hevosia ja Ranskalaista raviurheilua parhaimmillaan, Oyonnaxin viemässä Prix d'Ameriquessa nähtiin siis yllätysvoittaja. Kuva-albumeja päivitetty, uusi tuolta reissulta kasassa.

Kun Mattimme syksyllä harmittavaisesti katosi olimme jo henkisesti valmistautuneet hiirien joukkolisääntymiseen, muutti vanhan tallimme ylisille uusi Matti. Siinä missä ex-Matti oli pieni, hoikka ja notkea mustavalko, on uusi tuttavuutemme hyvinsyönyt valkomusta. Jää kevääseen nähtäväksi mitä Rambo sanoo asiaan.

27.01.2010

Pakkaset paukutelleet ovia ja ikkunoita, kaunista ja kylmää niinkuin talvella toisaalta kuuluukin. Hangessa ja pellolla voinut ajaa, hieman vaihtuvuutta normaalilenkkeihin. Pilkettä ollut vanhojenkin hevosten silmäkulmassa kun oksat paukkuneet lenkin varrella ja lumi pöllynnyt;)..

Varsat käytettiin kasvurajakuvissa, ei leikattavaa eli treeniä jatketaan. Pojat käyttäytyivät erittäin mallikkaasti sekä klinikalla että rata-alueella.

Vuoden starttikauden aloitti Ellu, ensin rutiinilähdössä 19.1. jossa täydellinen "preparé", johtavan selässä ja 150m ennen maalia ohi napakalla kirillä, 20,5ke. Niukka voitto viikkoa myöhemmin 26.1. Teivossa ajalla 20,6ke. 4. ulkona, lopussa niukka voitto hyvällä loppukirillä. Hyvä Ellu!

Vuosi 2009

28.12.2009

Viimeisiä viedään. Pakkaset paukkuvat, välillä saadaan lunta pyryttämällä. Vuoden vaihteeseenkin on Etelä-Suomen osalle luvattu taas 20+ pakkasia..hyrrr...

Jouluisen rokotustauon jälkeen hevoset tuntuvat pirteiltä joten Uutta vuotta voidaankin odotella positiivisin mielin. Karin opetuslähtö..-Ei vaiskaan, vuonna 2010 sellaisia järjestetäkään!! Eli perustreeniä ja hiittivalmennuksen alkeita.

Eeron visiitti luonamme oli lyhyempi kun kukaan toivoi, sweet dreams my beautiful girl.

Helmielli paisuu kuin jouluinen pullataikina ja myös Hansun vatsanympärys on kovasti pyöreä..ehkä sittenkin? Pepin viimekesäinen sulho on taas keväällä käytettävissä joten ei harmaita hiuksia ja unettomia öitä sen sulhon suhteen. Kun nyt sitten vain tiinehtyisi. Sen ja Pirjon kanssa aloitellaan heti kun kevätaurinko tekee tehtävänsä.

2.12.2009

Kaluston purukaluston puolivuosihuoltopäivä. Karilta löytyi likaa ja ruokaa keräävä ientasku, kotihoito-ohjeena vesiletkulla huuhtelu päivittäin. Saas nähdä..

Tiffany on muuttanut isoille ja ikivihreille laitumille. Kiitos menneistä vuosista. Nyt koko kolmen sulupolven sikermä on muistona vain. Jälkikäteen voisi melkein kysyä; Kannattiko katsoa kaikki kolme? - Kyllä kannatti.

Ensilumi tuli ja lähti, marraskuun loppu vietettiin märissä ja lämpimissä tunnelmissa. Nyt näyttäisi pakastuvan, onko kuitenkin taas vain ohimenevä ilmiö, jää nähtäväksi.

Nonan osalta seuraava puolivuotinen sujuu kalorinkulutusten merkeissä, ponitamma asuu kesäkuun alkuun Kangasalla ilahduttamaen Mekun tallin pieniä ratsastajia. Tavoitevyö (100cm) on jo hankittu ja mukaan pakattu, sen pitäisi siis olla satulassa kiinni kun poni palaa työkomennukseltaan ;)..

Eeron kanssa ratsastuskuvioita hiottu, kotiinkin päin ravataan jo hallitussa rauhallisessa tempossa pää ei-enää-niin-pystyssä. Välillä täytyy kuitenkin käydä viilentelemässä neidin tempperamenttia pellon laidalle..peltomyyrät puuhineen jähmettävät hämmästelemään minuuttikausiksi..mitä lie liikkuu tamman päässä..

9.11.2009

Ensilumi on satanut maahan toivottavasti pysyäkseen, tarkoittaa myös sitä että Markolla kädet täynnä työtä kaluston hokkikenkään lyömisessä..

Ratsutammamme Peppi virkistynyt ja askel pidentynyt "ainakin metrillä" -ehkä pikkaisen liioiteltu ilmaus, mutta runsaalla laumaulkoilulla ja säästeliäällä mutta säännöllisellä liikunnalla tammasta on kuoriutunut melkoinen liitokavio joka muuntuu tarvittaessa kärsivälliseksi lastenratsuksi.. Toivotaan monia yhteisiä vuosia. Ja hieno(j)a vars(oj)aa..

Ravirintamalla ei uutisoitavaa, mielenvirkistystä ja uutta verta talliin on saatu leasing-tamma Erotique:n myötä. Annetaan kotiutua ja sitten sormea sarjalle..Iso, hieno tamma jota allekirjoittanut on katsellut jo hyvän aika (lue:vuosia) "sillä silmällä"..voisi jo väittää että jonkinmoinen palo ranskalaisiin löytyy, tallissa seisoo nyt hevosia oreista Juliano Star, Koréan, Love You ja In love With You. Extreme Dreamilainen tai Not Disturbilainen siitostamma kyllä mahtuisi vielä joukkoon ja miksei myös varsa Naglosta, vink vink ;)..

21.10.2009

Matti on kadonnut lopullisesti. Nyt se täytyy viimeistään uskoa. Iso kettu pyöri viikkojen ajan tallin nurkalla, onko musta hurmurimme käynyt hieromassa tuttavuutta vaiko yllätetty takaapäin, sitä emme kai saa koskaan tietää. Talven yli ainakin Rambon voimin, keväällä täytyy laskea hiirikanta ja katsoa taas asiaa uudestaan. Nuorimies oli vertaansa vailla oleva työmies, saalisti väsymättä kellon ympäri.

Pikkumiehillä on kengät jalassa ja treenaavat hyvin. Marraskuinen varsanäyttely jäänee haveeksi, sen verran rankassa kasvunvaiheessa ettei näytille taida kannattaa tällä hetkellä viedä, varsinkin Kari on vähintään 5 cm takakorkea honteloinen.

Aromaterapiahoitoja hevosille -seuraavat 2 viikkoa koekaniineina Peppi nivelvaivoihin ja Ritu lihaskireyksien hoitoon sekä psyykepuolelle rentouttavia tippoja ulkoisesti.

5.10.2009

Lissulla on nyt siru. Eli syksyinen hevosentunnistusoperaatio on tehty, nuori nainen ei tallonut montaa kertaa varpaille ja sirukin on omalla paikallaan varsan ihon alla eikä tunnistajan kämmenselässä.

Hevoset sisäytyneet vähissä erin, onneksi edelleen kuivaa, ilma kylmenee tasaisesti mutta isommilta sateilta toistaiseksi vältytty.

Teivossa ravattiin huippujen voimin, Bokalle ja Keen Leader Kriteriumin voittajia ja ihmehevonen Maharajah UET:n voittaja suvereenilla erolla seuraaviin!

Amigo lähti aamuisessa tihkusateessa viimeiselle matkalleen. Ruuna käveli kaikkien ihmetykseksi autoon varsin lyhyen tuumauksen jälkeen..

Pojat treenissä, kilometrit lisääntyvät ja vauhdit kasvavat vähitellen. Ohessa Kharon Adams.

9580.jpg

11.9.2009

Lämpimästä syyskelistä saatu nauttia vielä toistaiseksi ja yötäpäivää ulkoileekin vielä suurin osa tallin asukeista.

Pojat pois laitumelta ja samantein töihin. Tässä kohtaa todettava kuinka helppoa on jatkaa siitä mihin alkukesästä jäätiin, molemmat pikkumiehet sisäistäneet ajohommat lomansa aikana. Ei ylimääräisiä loikkia eikä pomppuja vaan käytös on jo melkein kuin oikeiden ravihevosten. oma varsa hölkkii sukunsa mukaisesti lähes turpa kivituhkaa kyntäen ;)..mutta meneepä sitten hienoa ravia! Harjoitteleeko tuo sitten Vincennesiä varten, mene ja tiedä.

25.8.2009

Syksy ja hirvikärpäset. Asutuspuuhat eivät tältä vuodelta menneet ihan putkeen, näin jouduin toteamaan kun viikonloppuna Pirjo heräsi ehkä kesän vahvimpaan kiimaan. Hansu metsän keskellä joten sen toteaminen jokotaiksi siirtyy, samaan ajankohtaan katsotaan varmuudeksi myös Peppi.

Peppi sai kohtutulehduksen siemennysten yhteydessä mikä tarkoittaa käytännössä tyhjää tammaa. Ei tätäkään ole vielä ennen kohdalle sattunut, joten potkiipahan huono tuuri siten kerralla kunnolla. Ei ole hevoskasvatus helppoa eikä aina niin hauskaakaan. Yksi asia on varma: rahaa palaa tuli tulosta tai ei.

Syksy tuo mukanaan myös hevoslauman lukumäärällisen "realisoinnin", eli alkaa järkeily siitä kuinka monta talvehtii tallissamme, kuka ei ja jos ei niin missä vai ei yhtään missään?

5.8.2009

Kesän loppupuolella ollaan. Tällä välin Ritu on aloittanut raviuransa Jämsässä laukaten ensimäiseen kurviin ja ollen ensimmäinen rahoitta. Ei nyt ihan se tulos mitä lähdettiin hakemaan.

Tammoja on siemennetty..ja siemennetty..ja siemennetty..ja perjantaina taas..ei tosin enää kuin 2, Pirjolta homma ohi tältä vuodelta..ja ilmeisesti perjantain jälkeen kaikilta. Sitten parin viikon odotus ja yhteenlasku itäneistä siemenistä. Helmielli ei ainakaan julkisesti kiimaansa ole näytellyt eli uskomme sen olevan edelleen siunatussa tilassa. Paksussa ainakin.

Kentän laajennusprojekti on käynnissä. Limpunkin kanssa pääsemme siis harjoitteleman rataa ilman LIIAN tiukkoja mutkia.

22.7.2009

Pirjo ja Hansu tyhjiä edelleen. Voi P*"@#..Yritämme edelleen sitkeästi, emme kuitenkaan enää kuin 1 kiimaan. Sitten alkaa olla liian myöhäistä ensi kesää ajatellen, olisihan toivottavaa että varsa ehtii laidunruohoa maistamaan.

Joukkomme on kasvanut. Erittäin monitahoisten ja mutkikkaiden (tai toisaalta varsin nopeiden ja simppelien) tapahtumien johdosta Adamstablen omistukseen on siirtynyt RATSUtamma Perle II. Kilpauran katkettua ensisijainen tehtävänsä on täydentää siitostammakaartiamme. "Peppi" on varsin kaunis ilmestys ja sai ainakin ensimmäisenä päivänään laidunseuran suut loksahtamaan auki lennokkailla levade-hypyillään ;)..Toivotaan että kotiutuu ja sopeutuu mahdollisimman nopeasti esteratojen prinsessasta ympärivuorokautiseksi laiduntajaksi. Ruokahaluja ei tämä muutto ainakaan vienyt.

15.7.2009

"Minulla on hyvä hevonen, sen nimi on Ritva, se osaa lentää" -Näin olisi laulanut Aapo Pessi jos olisi istunut hevosen kärryillä eilen Teivossa..19,6 oli koelähdön tulos, mikä ei ole lainkaan huono, ja parempi kuin monen ennätys ihan oikeista raveista. Tästä ON vielä matkaa -75 voittoon mutta alku kuitenkin ;)..

Sen sijaan Pirjo ei ole vielä vakuuttanut itseään eikä meitä muita halusta muuttua kilpahevosesta siitostammaksi. Ehkä ranskattaren metamorfoosi vaatii hieman pidemmän kypsyttelyn mutta kyllä tämä alkaa jo hiostaa. Hansukin näyttää siltä että sille jo ennakkoon luvattu välivuosi toteutuu sittenkin. Toki kesää on vielä jäljellä, toivotaan että kiimojakin piisaa.

Limpun seuraava suuri tavoite on viikonlopun kenttäratsastuskilpailuharjoituksissa Herttualassa. La vuorossa koulu- ja rataesteosuudet, su sitten jännittäviä maatoesteitä. Seuraavalla viikolla mahdollisesti Tervakiveen esteitä hyppimään. Myynnissä ruuna on edelleen, ei suuresti mainostaen mutta jos joku kiinnostuu niin hihasta vaan kiinni tai sen puuttuessa puhelinsoitto numeroon 040-7230988

--------Ja vielä 1 uutinen: Huomenna täyttää Tiffany 22 vuotta!--------

30.6.2009

Huh hellettä ja hyviä heinäpoutia! Jo toista viikkoa lähes pilvettä porottanut aurinko on saanut heinähommat hyvään malliin.

Helmielli kantavana! Kuumat treffit Killerin radan reunalla tuottivat toivotun tuloksen. Nyt mahaa kasvattamaan. Se epäilemättä onnistuu Helmiltä.

17.6.2009

Hansu ja Pirjo siemennys, molemmat siis tyhjiä. Nyt tarvitaan jo kaikki liikenevät varpaat ja sormet ristiin. Kylmä keli ei ole tässä hommassa ainakaan etu.

Ellu sai kilpailuoikeuden Teivossa, koeähtö läpi 19,9ke. Siis meidän ainoa oikea KILPAhevosemme tällä hetkellä.

Nona ratsunhommiin, Saga pärjää tempperamenttisen ponitammamme kanssa mainiosti, jopa esteiden ylitys ilman kiinnipitoapua onnistuu eikä poni edes postu kentältä ennen kuin vasta luvan kanssa..

Pikkumiehille ajohommista kesätauko, poikapari laitumelle sulatteleman oppejaan. Ja koko muukin porukka pikkuhiljaa juhannuksen viettoon. Eli kaupan kautta ja grillaamaan. Toivotaan että säät suosivat.

11.6.2009

Tyhjää täynnä..mikä on kun ei siemen idä? Liekö syynä kylmät kelit vai ainoastaan bad timing, sekä Pikku Mimmi (Hullumies) että Pirjo (Classico Merett) kohtapuoliin kiimassa ja siis taas siemennyskunnossa. Helmielli siemennyskunnossa huomenna, tänään luvassa SUURI ÄÄNESTYS. Hansun ultraus myöhempänä ajankohtana.

Pikkupoikien ajo-opetus edennyt, kummatkin kärryjen edessä, alkuihmetysten jälkeen kaikki sujunut hyvin..ja kyllähän pikku hämmästelyt aina kuvaan kuuluvat. Hienoja varsoja kaikinpuolin ja mukavia käsitellä.

-- 12.6. Helmillä live-tapaaminen Cameronin kanssa..--

27.5.2009

Pitkästä aikaa! Tapahtunut tällä välin: Topi juoksi viimeisen starttinsa. Jäi ilman rahaa, aika 17,3ake. Lähti harrastehevoseksi Kuljuun, onnea ja menestystä jatkoon! Amigo jäi siis yksin ensimmäistä kertaa elämässään. Yhytettiin tyttöjen laumaan (Pirjo, Ellu ja Ritu), on yhä hengissä ja kuntokäyrä, kiitos Ellun, nousussa ;..

Limppu seurakoulukilpailuissa Tervakivessä. Häslä ja höslä ei mahtunut laukan jälkeen 20x40 radalle vaan poistui pieneksi hetkeksi..ei lannistuta, taas mennään kun seuraavat mittelöt lähestyvät. Tallikaveri Yesper ja Alisa sen sijaan pärjäsivät oikeinkin hyvin, K.N. Special -luokkavoitto! Virpi ja musta hurmuri Calando Son "Cola" esteluokissa 50-60 ja 70-80, nuori ruuna hyppää paremmin mitä korkeammalla puomit ovat.

Helmin siemennyksestä puhuttu..että mitäpä jos jo tänä kesänä..Pirjo ensimmäiseen yritykseen tyhjä, se uusitaan tänään, samoin kuin Hansu. Jolla sulho sama Classico Merett. Toivomme tähän siemenlastiin paljon liikettä ja vipinää siimahäntien osalta.

Ja kaikein suurin sokeri ja uutinen, Selene Adams. Hansun ruunikko tammavarsa Love You:sta syntyi 16.5. aamulla..tarhaan. Brun sto utan tecken -kuten emänsä. Taas oli kätilöllä töitä, nimittäin Tiffany putsasi varsan ja piti pikkumiehet loitolla kun Hansu vielä lepäsi. Jälkeisten kanssa pieniä ongelmia, onneksi kuitenkin ilman isompaa harmia selvittiin.

p5290235.jpg

11.5.2009

Helmin kanssa 8.5. Jyväskylässä, 23 000€:n ryhmäajo. Ei riittänyt ruuti loppuun, tuloksena 10. sija ajalla 29,7ake. Topi perjantaina lounasraveissa..viimeinen startti..joo, kulunut lause ;)..fraasi nyt kuitenkin jo varmemmalla pohjalla, josko ruuna saisi jatkokäyttöpaikan harrasteratsuna Lempäälästä..palaamme tähän myöhemmin.

Amigolla outoja "pupuloikkia", oikealta puolelta lanneselkä-lonkka-takapolvi-akselilta vaivaa ensisijaisesti paikallistettu, Tuulaa hälyytettäneen apuun sikälimikäli aikaa löytyy. Muutoin käytös ajossa parantunut, tottakai nyt sitten muita murheita matkaan.

Pikkupojat Kari ja Paavo ajoharjoituksissa, takaa-ajohommat sujuvat 1 taluttajan voimin. Käytäväkäytökseltään sekä ajotavoiltaan varsin siivoja miehiä. Kärrytkin saataneen aikataulun mukaisesti toukokuun aikana perään.

Pirjo siemennetty, sulhoksi valittiin pidemmän aikaakin jo pohdittu Classico Merett. Hansullekin samaista oria suunniteltu käytettäväksi joko tänä tai ensi kesänä.

Hansun h-hetki lähenee, enää viikko viralliseen eräpäivään..

3.5.2009

Vappu ohitettu, pääskysten etujoukko vallannut tallin. Eli kesä tulee kovaa vauhtia. Topi kävi Forssassa "viimeisen starttinsa" juoksemassa..20,4a/2640m sijoituksen ollessa 8. No money.

Limpun kanssa Vesilahdella MR-kisoissa, Markus ja Yesper matkaseurana. Ilman tulosta 30km:n alueluokassa jäätiin, pulssi ei laskenut tarpeeksi alas ja lopputarkastukseen oli mentävä ajallaan. Yesper sensijaan palautui hyvin ja kartutti Markuksen ruusukesaldoa. Kivaa oli taas, seuraava reissu jo suunnitteilla.

Matti kotiutunut paremmin kuin hyvin, edes Rambon ynseys ei tätä touhupeteä häiritse. Mutta miksi ihmeessä ne linnut eivät tule tykö vaikka niille kuinka maukuisi?

22.4.2009

Helmielli Teivossa täyden matkan voltissa 20m:n pakilta. Kiri kolmanneksi ajalla 30,0ke. Tältä vuodelta kassaan kilahtanut 4 startista 2 kolmossijaa ja euroja 1010. Kaikkinensa mennään luvuissa 39: 6-5-7 15670€. Ennätykset samat vanhat 26,8aly ja 27,9ke, "perheasiat kunnossa ja urheilu on kivaa" ;)..

Matti tuli taloon. Musta-valkoinen n.vuoden ikäinen löytökissa haettiin Siitamasta tyttöjen kanssa vaivihkaa Markon ollessa Teivossa..oikea salajuoni..hihhih. Virkeä ja innokas nuorimies on valloittanut kasan sydämiä, Rambo suhtautuu varsin nihkeästi mutta suvaitsee. Metrin hajuraolla. Kun Matti vielä oppii olemaan maukumatta väijyessään niin varmasti myös saalistili aukeaa.

15.4.2009

Helmiellin Vermon tuomisia: 9. sija ajalla 27,6aly. Pirjo ja Topi Teivossa 14.pvä, Pirjo 9. ajalla 20,7akp ja Topi ei-niin-huonon-tuntuinen-kuin-siskonsa 8. ajalla 18,2ake.

Helmi tiistaina Teivossa numerolla 6., käytännössä siis rata 4. joka tietää tiukkaa spinnausta kilpailusuuntaan. Toivotaan että tamma sinkoaa ravilla matkaan. Topi oli sisarusparista se joka Forssaan huolittiin mukaan 24. 4., rata 8. 2640m:n ryhmässä. "Ja tämä on sitten ruunan viimeinen startti" ;)..Pirjo karsittiin eli ehkäpä monte-startti jää uran vimeiseksi..edellyttäen että huolitaan mukaan.

Cyril poikkesi ja raspasi muutaman suun, Amigolta putoili muutama vauvanhammas samalla.

2.4.2009

Pirjo kävi Teivossa..ylikierroksilla, siinä määrin että hiittikärryt pakataan tästedes lämmitystä varten matkaan, lyhyistä sitä ei kuulemma enää alle ajeta. Ja starttikin loppui lyhyeen, tamma pomppi jo ennen aja-komentoa väärää askellajia ja Pipiin kohdallahan se ei tiedä hyvää. Hpl.

Helmielli maililla radalta 12 (pöh!) viikon päästä Vermossa. Helmi "the buthcer" on kaiketi saanut myös kevätauringosta hyvää mieltä siinä määrin että korvat ovat eteenpäinkin laumakavereille eikä Limppukaan kanna kaunaa. Ruunalta tuli viikonvaihteessa jalasta sen verran reippaasti verta että tuo liikanimi taitaa olla oikeutettu. Loppu hyvin, kaikki hyvin, taas mennään kuin majakka ja perävaunu ;)..

Amigolla kengät jalassa ja ajo maittaa edelleen.

25.3.2009

Kevät toi, kevät toi..yöpakkaset ainakin. Onneksi päivisin aurinko jo pienimuotoisesti loimottaa, pisamat omistajille ja pirtsakkaan olon hevosille. Ja Rambonkin saa kevätaurinko ulos nukkumaan.

Pirjo 2600m:llä 31.pvä Teivossa, Topi karsittiin taukopisteillä (!). Helmiellille startti suunnitteilla Huhtikuun alkuun Vermoon. Näitä odotellessa muihin aiheisiin:

Hevoset -09 messut on nähty, paljon nähtävää, uutta ja vanhaa. Tallimme oli hyvin edustettuna vaikkei näytteilleasettajina toimittukaan, Amigo komeili magneettiloimiesitteessä ja tallimme karsinat valokuvina Finn-karsinoiden esittelyssä. Eikä siinä mitään, kovin ollaan tyytyväisiä, eli kehtaahan noita julkisesti esitelläkin ;)..

Amigolle suunnitteilla elämänsä ensimmäiset "menokkaat", nyt kun tiet jäässä eikä päivänpaiste ehdi kunnolla pintoja päivän aikana sulattaa on siirrytty suunnitelmaan B eli ratsastus. Poikahan toimi jo syksyllä moitteettomasti ja näytti oppi menneen perille niiltä osin. Hyvä sivutreenimuoto ainakin porukkaliikuntaa ajatellen, perähevosena kun ruuna on hieman levoton..

18.3.2009

Helmielli Teivossa 17.3. Mailin pyräys radalta 2, selkäjuoksu toiveissa etukäteen. Se saatiin, tamma hyvä 3. ajalla 28,8aly. Jossiteltavaa jäi, vapaata rataa ei Helmi missään vaiheessa saanut. Palautui hyvin, ruoka maistui ja aamulla paahtoi pierupukkilaukkaa ruunansa perässä ympäri tarhaa.

Tarkkasilmäisille visainen tehtävä: Bongaa tuttu hevonen Hevoset -09 messuilta! Tästä lisää viikonlopun jälkeen..

4.3.2009

Menneen viikon tapahtumat: Helmieli Porissa, pitkältä tauolta asiallinen 7. sija, 2 laukka-haparoinnista huolimatta ja aika 31,2ke. Taustajoukot tyytyväisiä, tammalla oli painetta ohjissa loppuun asti eli taas sormi sarjalle.

Limppu debytoi matkaratsu-urallaan Jokioisten 30km:n seuraluokassa. Keskivauhti 10,90km/h, lääkärintarkastuksissa sykkeet 36/48. Huhtikuussa Vesilahteen, tällä välin hiotaan taitoja kentällä.

Pirjo ja Ellu rutiinilähdössä Teivossa, taas matkattiin peräkanaa, ajat 22,2 ja 22,3.

25.2.2009

Amigo pysynyt jo 3 kertaa sekä aisojen välissä että tolpillaan ajettaessa. Ja käytös ollut..hyvää..mikä sille on tullut..no, kompensoidakseen tätä pikkuruunalla on kevätaurinko pehmittänyt päätä sen verran että puree kaikkea ja kaiken aikaa. Eikä opi vaikka Topikin hieman kaveriaan suoristaa. Eli joku jalka on lakkaamatta hyvin pehmeä, kupruinen ja aristava. Ja jostakin kohtaa kylkeä puuttuu aina hieman karvaa.

Helmi starttaa tosimielessä perjantaina Porissa, Limppu lauantaina matkaratsastuskisoissa Jokioisissa, Pirjo ja Ellu tiistaina Teivossa rutiinilähtöjen merkeissä. Niistä lisää tuonnempana. Valmistelut ajoineen ja lihashuoltoineen antavat pikkuisen toiveikkaitakin mietteitä. Josko pikkupojat ajoharjoituksiin tässä välissä? Kiirettä pukkaa, onneksi on kevät ja päivät pitenemään päin! Ja superkiitos kuuluu Janetelle, meillä on 1 suuresti kaipaamamme lisäkäsipari hommissa!

20.2.2009

rasti.jpg

Rasti seinään! Amigolla ajettiin kärryillä! Ladolla käytiin, herra pysyi pystyssä koko reissun ajan, perä ei noussut eikä keulakaan irronnut maasta kuin askel kerrallaan.

Pirjo ja Topi peräkanaa rutiinissa, 21,3 ja 21,4 pikkusisko edellä. Topi laski taas maalipaalun oikein, eli jäätävä lentokone -tunne kunnes maaliin jäljellä 100m. Korvat pyörimään ja viimeinenkin vedon tuntu katosi. Elikkäs sama vanha peli jatkuu. Tai sama vanha vika. Mutta mikä?

10.2.2009

Kalustoa kisakuntoon. Forssasta aloitettiin, Helmielli kokeessa 32,8 ja läpi. Electric Adams rutiinissa Hpl eli not so good. Tarvitaan vielä ainakin 1 kova harjoitus ennen kun rahasta ajetaan tämän kanssa.

Ensi viikolla Teivossa rutiinissa Athletic Adams ja Poetic Adams. Anne pikkumiehen puikoissa, ja Marko ajaa Pirjoa, päässee ranskattaren korvienvälin ja ajo-ominaisuuksien kanssa taas ehkä millin lähemmäksi..jos neidille sattuu hyvä päivä ;).. Ritun kanssa koelähtösuunnitelmat vielä suunnitteluasteella. Ja Amigo..niin..Amigo..ei puhuta siitä vielä mitään..

Varsoilla käytäväharjoitukset sujuvat, fiksuja poikia kaikinpuolin. Isoin hätä hommissa on Tiffanylla, sille tuntuu varsojen tilapäinen poistuminen tallista varsin raskasta..

Limpulla käytiin hyppimässä Niihamassa, satulassa istunut innostui kovasti eli uudestaan täytyy päästä. Pian. Helmikuun lopussa Jokioisissa järjestettävät matkaratsastuskilpailut ja 30km siintävät seuraavana varsinaisena tavoitteena.

28.1.2009

Jo perinteeksi lomakohteeksi muodostunut Pariisi ja Prix dŽAmerique ravattiin kaikkiaan 89.kerran. Meillekin jo neljäs kerta paikanpäällä joten tavaksi tämä tammikuinen toiviomatka on jo tullut. Meaulnes du Corta / Franck Nivard voitti päälähdön ajalla 12,5 /2700m. Tammat pärjäsivät kisassa hyvin, mm. viisivuotias Qualita Bourbon kisan kolmas, ja huomioitavaa myös että kaikkien kolmen ensimmäisen maaliintulleen hevosen emät ovat Florestanin tyttäriä. Opal Viking ja Jorma Kontio olivat maalissa viidentenä ennen kaksi edellistä kertaa hallinnutta Offshore Dreamia.

Kaikkiaan kuusi reissupäivää tarjosi tas tervetulleen vaihtelun arjen keskelle mutta oli kotiin kyllä taas todella mukava palata.

meaulnes_du_corta.jpg

Meaulnes du Corta, tuore Prix dŽAmerique -voittaja jäähdyttelee

5.1.2009

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Pakkaset paukkuvat sen verran reilusti että vuoden tauon jälkeen jäälle taitaa tänä talvena päästä. Mukavaa treenimaiseman vaihtelua niin hevoselle kuin kuskillekin. Treenihevoilla energiaa pienen kylän verran, starttiin kun päästään niin nähdään asioiden oikea tola.

Ja kiitos lumen ja pakkasen, kenttä on hyvässä ratsastuskunnossa, myös metsäajoteillä riittävä pinta. Treenikelit siis suosivat ainakin toistaiseksi.

Uusi vuosihan tietää sitä että kaikille taas + 1 vuosi eli asukkaiden ikäskaala nyt 1-22 vuotta. Eli Rambokin "täytti" 17v. Tämä ei kuitenkaan tuo hiirille isoa helpotusta, pappa on edelleen terässä ;)..

Vuonna 2008:

7.12.2008

Ja koska ravihevoskilpailurintamalla ei edelleenkään siis omiemme puolesta mitään uutisoitavaa ole, kerrottakoon että allekirjoittanut suuntasi taas "kilpailumatkalle" urhean pököpäänsä Limpun kera. Nyt Parvelaan, raviohjelma ihkaoikeiden ja pelottavien kouluaitojen sisäpuolella pysyen oli tavoitteena. Rata päästiin läpi eikä mitään hajonnut, hyväksyttyä tulosta ei saatu mutta tulipahan taas harrastettua..Talven aikana oilisi tarkoitus harjoittaa estehyppelyä, Niihamaan siis jos ei lunta kunnolla tule.

4.12.2008

Talvi tuo tullessaan perinteisesti varsojen rekisteröinnit ja tunnistukset. Nyt myös Nona sai sirun ja pääsee tilastoihin. Ja Jamppa; meillä on nyt sitten tallissamme oripoika joka on prn, tipt, oej rv, otj skvsk ja vko, vtj skvsk ja vko ja vielä paljon muuta..Että ei ihan perus "brun"..

1.12.2008

Joulukuu vaan ei lunta. viikko sitten asiat olivat paremmin, taas tuli nuolaistua ennen aikojaan..

Kun omien hevosten saavutuksista ei ole tällä hetkellä kertomista, kommentoidaan raviurheilua sitten hieman laajemmalla kuvakulmalla: 30.11. ravattiin UET GP:n finaali Milanossa, mukana..tadaa..2 Koréanin varsaa, Zlatan Blou ja Quechua de Charue. Tamma laukkasi heti lähtöön, Zlatan Blou hienosti toiseksi heti lähtönsä parhaan, tamma Qualita Bourbonin jälkeen. Voittoaika 13,2a. Hienoa olisi ollut olla paikan päällä hurraamassa! Sahara Dynamite jäi neljänneksi, Infinitif hienosti 3. maalissa.

12.11.2008

Milanon reissulla 7.-12.11. sai ladattua taas aurinkoakkuja Suomen kuran ja tulevan talvenkin (?) varalle. Nähtävyyksiä kierrettiin vaihtelevalla aktiivisuudella, hevosiin ja raveihinhan se reissun pääpaino kallistui. Ja mielenkiintoista nähtävää olikin, ja meidän onneksemme ravilakko loppui kuin tilauksesta ja myös Grand Premio Nazionale saatiin ajettua. Opal Viking Jomppe rattailla korjasi potin komealla tuloksella 12,6a, turnee jatkunee Italian kautta Ranskaan.

Scuderia Gubellinille pääsimme tutustumaan Rantasen Harrin ystävällisellä avustuksella. Komeita, hyväsukuisia ja pärjääviä hevosia talli täynnä.

6.11.2008

Kahdenperheen hevosemme Helmielli kantakirjauksessa Teivossa. Esiintyi mallikelpoisesti ja palkittiin puhtaalla 1. palkinnolla. Mitat 151-155-162 eli melkoisen pitkulias ja takakorkea, pisteet: 8 8 7 7 6 7.

5.11.2008

IN MEMORIAM:

Mighty Afrodite


She moves like the wind unknown
like a sprite in the forest
where ever she wishes to be
there I wait for her

She moves like the wind
like a hurricane upon the streets
what ever she wishes to have
I will hunt for it

She moves like the wind
like a rainy cloud over the land
what ever she wishes to cleanse
I hope to be it

She moves like the wind
She moves like the wind

-Kameleontti-

KIITOS KAIKESTA.

3.11.2008

Talviaika alkoi virallisesti. Kilpakalusto edelleen treenihuililla, rupea ja paksua jalkaa vaihtelevalla päivärytmillä. Ainoa vielä terveemme Limppu jatkaa ratsutreenejä, nyt aloitettu tunnit kerta viikkoon, tahtia ja jarruja etsitään ;)..

Pursiaisen Tuula kävi Amigoa katsomassa, löydöksenä vaurioitunut jänne okahaarakkeiden päällä selässä, miten ja kuinka pahasti, selviää ultrassa jonne matkustamme (jos saamme autoon) myöhemmin. Kuitenkin se asia varmistui ettei poika vielä Reijoa tapaa. Iso punaiseni sen sijaan autoilee viimeisen kerran keskiviikkoaamuna. Räväkkä luonne ja kivitalon koko kun ei puolla seurahevosen virkaa niin tällä keinolla takaan itselleni parhaimmat yöunet.

12.10.2008

Tervakiven harjoituskilpailuissa tallistamme kolmen ratsukon edustus; Susanna Pikku-Pojulla esteissä (40+50cm) sekä Lotta+Charlotta Mc Harper raviohjelmassa. Samassa luokassa myös allekirjoittanut yhdessä "tulevaisudentoivo" Liinan Turon kanssa. Kokemusta saamassahan etupäässä oltiin ja sitä saatiin, ensi kerralla mukaan taas ja tavoitteet korkealle!!

6.10.2008

Päiväkirjan pitäjä kävi viikonloppureissulla esikoistyttärensä Sagan kanssa. Tallinna Horse Show tarjosi paljon mielenkiintoista katsottavaa ja ennen kaikkea hienoja hevosia. EI yhdenyhtä karvapalloa tai lentävää lihapullaa, karva kiilsi ja varusteet just eikä melkein. Ranskalainen "Kari Vepsä" Jean Francois Pignon ihastutti yleisöä hulmuharjaisine, vapaana laukkaavine hevosineen. Ja toki mukana oli pikkuinen ponikin.

Nuorten luokassa (135cm) ilahdutti Anna-Julia Kontio sijoittumalla Rio Nuevollaan toiseksi Liettualaisen Matas Petraitisin vietyä ykköstilan. 140cm:n luokassa Juuli oli samalla hevosella 3. Muutoin suomalaismenestys ei kummoista ollut, muutama sijoitus muttei aivan "totokolmikossa"..liekö sitten vika missä vai yksinkertaisesti toisten paremmuudessa. Tänne uudestaan, ehkä ei kuitenkaan ensi vuonna..

30.9.2008

Syksyn tulo on nyt aivan täysin selviö; muuttoliike on kiihtymään päin:

Naapurin peltoa kesän asuttaneet kurjet muuttivat jo etelään, joella huutavat joutsenet seurannevat kohta perässä. Oma Kirppumme muutti harraste(ratsu)hevoseksi Porvooseen, kesävieras-Kirppu takaisin omaan talliinsa. Poju muutti Parvelaan, ja Limppu naislauman vartijaksi. Saa nähdä viihtyykö vai muuttaako omatoimisesti aitojen ulkopuolelle. Varmaankin hiiret muuttavat kohta pakkasta pakoon sisään, yksi lepakkohan jo asuinpaikkaa yläkerran porrastasanteelta etsikin..

21.9.2008

Electric Adams pinkoi taas Forssassa kolmanneksi parantaen hieman ennätystään. 15,0 -vauhtisen lopetuksen jälkeen loppuajaksi 20,1/2100m. Aika hyvä raviuran aloitus, 4 starttia sijoin 1-0-2..

15.9.2008

Sisarukset Forssassa; Ellu ja Topi. Pirjokin ilmoitettiin mutta verikokeiden oton jälkeen jätettiin pois. Ellu hyvä kolmonen ajalla 20,6 ja Topi 10. /18,9. "Sähköjänis" forssassa myös ensi sunnuntaina.

Limppukin aloitti rokotuksen jälkeen kunnolla työt. Ravikin löytyy, ratsastettavuus yleisesti paranee päivittäin.

10.9.2008

Tunnistajan painajainen; minkäs värinen ja mitäihmeen merkkejä Jampan kirjoihin ja kansiin merkitään? Jalatkaan kun eivät ole likaiset vaan eiihanniinvalkoisetsukat..

p9070024.jpg

5.9.2008

Topi ja Ellu eivät varsin loistaneet Teivossa, Ellu 20,7 ajalla 9. ja Topi 19,8a sijaa ylempänä eli 8. Liekö ollut sitten syynä tuttu rata vai mutainen sadekeli. Tai sitten ei vaan huvittanut. Tai jotain.

Annen ratsunhakuprojekti tuotti viimein tulosta, Laukaasta kokopäiväreissulta mukaan autoon saatiin 5-vuotias suomenhevosruuna Liinan Turo eli Limppu. Ratsutreeniä aloitellaan pikkuhiljaa pojan kotiutuessa uuteen paikkaan. Perusolemukseltaan kaponen mutta fiksu. Ja nätti.

p9050004.jpg

27.8.2008

Topi startissa Teivossa lähes 5 kk:n tauolta. Yönmusta rata 12, loppusijoitus 8. ajalla 17,8a. Ensi Tiistaina 2.9. uudestaan radalta 5 lähtö 9.

Taustajoukoilla tiedossa pitkä ilta raveissa, sillä Ellukin starttaa Teivossa lähdössä 1, sillä juoksurata (7) 2100m:n voltissa. Toivotaan kaunista syyskuista keliä..

Amigolla saattaa olla emänsä kohtalo jos kipu selässä on sitä mitä pelätään. Tuula tulee lähiaikoina katsomaan ja antamaan oman arvionsa.

18.8.2008

Pirjo Teivossa 15.8. lounasraveissa. Not good, vaikka juoksunkulkukin oli vastaan. Täytyy vetää henkeä ja laittaa sormi sarjalle, meillä siis yhä suuremmalla todennäköisyydellä käsissämme suuren luokan lupaus ravihevoskasvatukselle siitostamman muodossa v. 2009!

Amigo jatkaa harjoituksiaan. Kärryjä vain sisätiloissa, ratsastaenhan jätkis on oikea 10+...vai oliko se 0+..menee hyvin. Ja kasvaa. Ou nou.

7.8.2008

Tapahtunut tällä välin: Helmi palasi meille "kakkoskotiinsa", hetken huokaistuaan aloitamme taas työt.

Kirppu lähti maailmlle; Maisa ja Visa saivat maalaislapsen kokeiluun..ensimmäinen automatkakin selvisi kunnialla ja koppiin saatiin kaikkien hämmästykseksi!

Iso punaisemme Terttu vailla uusiokäyttöä. Jalka reagoi harmittavasti tapaturman seurauksena, ja Anne nosti kädet pystyyn. Se oli sitten siinä. Päästiinhän me kerran jo Teivoon hiitille..

Ellu Kauhasella syynissä; Jämsänvalloittajamme jatkotutkimuksissa.

20.7.2008

Electric Adams kokeili ensi kerran siipiään kilpailumielessä voitokkaasti ajalla 21,4 /2120m. Hieman sähköäkin tammasta löytyi kun maalta kaupunkiin pääsi joten ihan pieleen se nimi ei sittenkään mennyt..

Jämsän vihjeissä todettiin että emälinja on tottunut menestymään ko. radalla ja Elmeri jatkoi kunniakkaasti perinteitä.

Jämsässä katsomassa olivat tietysti myös pikkuohjastajamme Saga ja Minja ja ilo otettiinkin vilpittömästi irti katsomon puolella heti maalilinjan ylityksen tapahduttua!!

p7200075.jpg

14.7.2008

Ja se on tiine!! Hansu kertalaakista kantavana, ensi vuona pikku LoveYoulainen ori taikka tamma saadaan toivottavasti kunnialla maailmaan! Iso kivi vierähti sydämeltä, vaikka ulkoisten merkkien vuoksi olisin tiineyden puolesta rahani pelannutkin..

Jamppa ei ole enää Jamppa, vaan lempinimi vaihtuu Kariksi eli Kaitsu vaan..sointuu viralliseen nimeen hyvin..tosin, Peitsamo siitä omaan suuhun taitaa vääntyä. Ja tulee tuo tykö sitäkin huutaen ;)..

Ellu kokeilee siipiään ensimmäistä kertaa tositoimissa, suuntana Jämsä ja ajankohta 20.7..

8.7.2008

Elmeri Teivossa kokeessa! Vihdoinkin kauan odotettu päivä koitti ja oma lentävä lihapullamme sai kilpailuoikeuden ajalla 20,0.

Heinää on tehty, sateen pelossa ja ilmankin, ja valkoisia palloja alkaa kertymään peltojen reunoille kiihtyvällä tahdilla. Jos ilmat suo niin hieman kuivaakin rullataan.

Hansun ultrausta valmistellaan, muutaman päivän sisään pitäisi selvitä onko mörkö mahassa vai ihan vaan heinää.

p7030333.jpg


20.6.2008

Hansu ja Jamppa palasivat kotiin juuri parahiksi ennen Juhannusta. Liekö syy kylmenneiden kelien vai uuden paikan jännitys, sillä Hansu antoi odottaa siemennysajankohtaa viikon. No, lopputuloshan on pääasia, palaamme asiaan heinäkuun alussa. Siihen asti jännitetään itääkö siemen ;)..

12.6.2008

Jamppa ja Hansu lähtivät reissuun. Kohteena Kallelan oriasema ja tehtävänä tamman tiinehdyttäminen. Pakaste käytössä taas tänäkin vuonna, siksi oli siirtoliike välttämätön. Orina tällä kertaa allekirjoittaneen monen vuoden unelmien täyttymys Love You..saa nähdä myydäänkö ensi keväänä paljonkin irtaimistoa ;)..

Hansu oli hyvässä kiimassa vietäessä, follikkeli n. 3cm eli toiveissa olisi viikonlopun aikana siemennys. Pari haetaan kotiin heti siemennyksen jälkeen, matka kun ei ole kovin pitkä ja varsa on aina oman mielenrauhan vuoksi parempi hakea nopeasti kotiin.

kallelassa.jpg

7.6.2008

Kharon Adams. Se Jampasta nyt sitten tulee. Pluton kaksoisplaneetta ja "Helvetin lautturi" ovat nimen takana olevat merkitykset..Nomen est omen..ei ehkä kuitenkaan, sillä herttainenhan kaveri on tällä hetkellä..

unknown-1

20.5.2008

Nimenkeksintäprobleemi..että mikähän Adams..ehdotuksia otetaan vastaan.

Pikkumiestä itseään ei "Jamppana" olo haittaa, korvat niskaan ja täysillä päin! -on miehen motto tällä hetkellä..

unknown2.jpg

Helmielli Teivossa 29,2x /2100m ja 9. sija. Laukka tuli heti puhteen alussa ja hieman loppui puhti sitten maalisuoralla.

13.5.2008

Kolmen aikaan aamulla se lopultakin syntyi. Hansulle piirtopäinen orivarsa Koréanista. Piiitkän pitkät jalat ja pitkä valkoinen parta. Eli ihan äijä. 3 valkoista kaviota ja lyhyet sukat. Valtavan komia mies. Ihan ongelmitta ei ensimmäinen päivä sujunut, ei isompia murheita kuitenkaan ja uuden elämän alku näyttää siis varsin aurinkoiselta. Tamma yllätti eniten, rauhallinen eikä tippaakaan kiukkuinen.

6.5.2008

Ei vieläkään varsaa. Allekirjoittanut alkaa olla varsin levoton. Tamma sen sijaan ei vaan syö hyvin ja näyttää varsin tyytyväiseltä elämäänsä. Paitsi kello 01.00 kun sohotan taskulampulla karsinaan luullessani heinäkasaa varsaksi.

Helmielli Teivossa. 29,4 /2120m Hlo 9.

23.4.2008

Helmielli huoltotauon jälkeen Vermossa. Väliajat Helmille 26,5-27,0-28,0-28,0 ja lopulta sijoitus 7. ajalla 28,8 /2100m. Statistiikka tällä hetkellä 33 6-5-5 , vs 14 660€, enn. 26,8 aly ja 27,9ke. Tältä vuodelta tilille siis karttunut yli 4000 €.

3.4.2008

Ellu paransi "ennätystään" 28,8 -> 22,5..kyseessä Teivon harjoitusravit eli vielä ei oma lentävä lihapullamme ole koelähtöä suorittanut.

1.4.2008

Pirjo ja Topi Teivossa. Pirjo lämmityksessä pörhäkkä, startissa ei. Taipui 12. ajalla 20,9/2100m. Yskähteli muutaman kerran ja oli vaisu jopa pestessä (!) eli saa nähdä mitä huominen tuo tullessaan.

Topi tuli tällä kertaa loppuun pirteästi, rahakassa ei kuitenkaan karttunut mutta esitys oli viimeaikaisiin verrattuna varsin positiivinen. Aika 18,3/2100m ja sijoitus 8.

18.3.2008

Markolla täysi työpäivä Teivossa. Koelähtö (läpi kuran ja mudan), Pirjo 1. lähdössä 9. ajalla 23,3x /2120m. Harmittava kontakti kanssakilpailijan renkaan kanssa toi loppukurvissa x-kirjaimen ajan perään. Onneksi tamma pysyi pystyssä ja selvisi vammoitta.

Helmielli illan ensimmäisessä V4-lähdössä, sijoitus 3. ajalla 30,2a/2100m.

Topi vietti myös koko illan raveissa startaten 10. lähdössä. Jälleen lämmityksessä OK mutta startissa vaisu 9. sija 19,7a/2100m.

7.3.2008

Helmielli Porin illassa. Hyvä 3. sija ajalla 28,5/2120m.

27.2.2007

"Helmielli hiitillä Vermossa"..33,0 /2100m ja sijalla 7., saamatta koskaan kiritilaa siistissä paketissa.

26.2.2008

Teivon tiistairavit täynnä tapahtumia ja jännitystä..allekirjoittaneen vatsa taas ruikulla aamusta alkaen ;).. Pirjo 2100m tasoituksessa lähtönsä vähiten luotettuna rimpuilii sijalle 6., parantaen volttiennätyksensä lukemiin 19,4.

24.2.2008

Ikaalisten jääravit Teivossa. Markolla Topi ja 2 muuta ajokkia. Topille k x /2160m..ja kaikkihan tietävät etteivät kirjaimet tulostaulussa ole kovin toivottavia..

15.2.2008

Helmielli Forssassa, kolmas ajalla 31,6/2160m.

12.2.2008

Helmielli tulisella kirillä toiseksi Teivossa. Aika 26,9a/1600m jäi kymmenyksen ennätyksestä.

7.2.2008

Teiskon hevosjalostusyhdistyksen kokous. Hallitus vaihtui ja jonkinlaisia suunnitelmiakin tulevaisuuteen saatiin aikaan. Aapolle luovutettiin tilaisuudessa Suomen Hippos Ry:n myöntämä pronssinen ansiomerkki. Myöntämisperusteita: henkilö on ansioitunut järjestötoiminnassa vähintään 10 vuoden ajan ja kasvatustyössä ravihevosten parissa.

5.2.2008

Pirjo aloitti päivää vaille 3kk:n tauon jälkeen kautensa Teivossa. 1.kurvissa 3.sisällä jossa oli tiukassa paketissa myös maaliin tultaessa. Sijoitus 8., aika 19,0a/2100m.

2.2.2008

Helmielli Teivossa V 75- raveissa. 6. maalissa, sijoitus 4. ja loppuaika 29,8/2100m.

30.1.2008

Tour de Paris eli Prix dŽAmerique-matka 25.-29.1.

Matkaretkueemme starttasi Helsinki-Vantaalta kohti Pariisia klo 7.35 viimevuotisella kokoonpanolla. Perjantaina hevosmessut ja huutokauppa, lauantaina hajauduimme sekä raveihin että Disney-Worldiin. Sunnuntai seurattiin ravit aitiopaikalta tallialueen puolelta, ja Opal Vikingin kakkostila sai miehemme sen verran riehaantumaan että loikkasivat radan puolelle Opalia, Jomppea ja Nisseä onnittelemaan! Loistava Offshore Dream oli lähtönsä paras hevonen, mutta ehkä hieman jäi askarruttamaan miten olisi käynyt jos ei lähdön uusintoja olisi tullut niin montaa (4. kerralla matkaan)..Paljon tuli nähtyä ja käveltyä, askelmittari tietysti mukana maraton-reissullamme.. Tiistai-iltana oltiin kotomaan kamaralla klo 23 jälkeen, väsyneinä mutta niin kovin onnellisina.. CŽest la vie!

p1270258.jpg

Tuore Prix ŽAmerique- voittaja Offshore Dream hoitajineen poistumassa voittoseremonioista

20.1.2008

Otto-poika tuli lopullisesti ratsu. Marjo otti pojan pullahevosekseen ja pakkasi mukaansa Pohjanmaalle. Kaikkea hyvää jatkoon!!

15.1.2008

Ja Teivossa jatkettiin. Ensin Topi rutiinissa 21,4 ja Helmielli 31,3 olen lähtönsä 6.

10.1.2008

Helmielli Lahdessa, reisurahaa keräämässä..30,3a /2100m Väinön jälkeen toiseksi, uusi vuosi alkoi siis tamman osalta mukavasti. Helmi numeroissa 25 6-4-2, vs. 11 250 euroa. Tiistaina jatketaan Teivossa.

9.1.2008

Jättisuuren paluu aisoihin..melkein 4 vuoden tauon jälkeen Tepa valjaissa..kun kerran hiitille ja koelähtöön on hinku niin pakko on ensin kotona kärryttelyä harjootella. Turha oli jännitys, tamma toimi kuin vanha hevonen. Jota se muuten onkin.

3.1.2008

Ruunausbuumimme kiihtyy. Adams-hevosten olemassaolohistorian 5. ruuna on Amigo..Ja pysyi pystyssä koko toimenpiteen ajan! Josko nyt jaksaisi kärryjä vetää ettei lepäämään tarvitsisi niin tiuhaan heittää..

1.1.2008

Hyvää Uutta Vuotta! Topi starttasi Teivossa, nyt eka kerta ruunana tositoimissa. 18,8a /2100m, 8. sija.

Vuonna 2007:

23.12.2007

Helmielli Jyväskylässä. Jäi matkalla liian kauas kärkijoukosta, kiri lopussa hänniltä neljänneksi niukasti kolmoselle häviten 31,1/2140m. Hevosessa ei moittimista.

18.12.2007

Topi rutiinilähdössä Teivossa. 19,0/2100.

11.12.2007

Helmielli Teivossa. Takapareista viimeiset 700m 26,7 kirinyt Helmielli ennätti toiseksi. Loppuaika 28,6a/1600m.

1.12.2007

Amigon ajo-opetusharjoitus. 1. kerta kärryissä ei sujunut kovinkaan notkeasti. Tai varsan puolesta täytyy todeta että harvinaisen vetreästi kyllä heitteli milloin kyljelleen, milloin vatsalleen. Ja monta kertaa. Valjaat ei pahasti rikki, molempien käytössä olleiden kärryjen aisat sen sijaan vääntyivät. Takaa-ajoharjoitukset jatkukoon, ja jossain kohtaa yritämme ylittää varsan valtaisan egon..

18.11.2007

Jännitystä sunnuntaipäivään: Tehtävä:Topille kaveri, Uhrina jässimme Amigo. Toteutus sujui hyvin ja miespari näytti löytävän toisensa nopeasti ja helposti..Ainoa joka hommasta tuntui kärsivän oli mustasukkainen ponitammamme Nona joka ei yhyttämistä hyvällä katsonut ;)

17.11.2007

Akupunktiota hevosille- kokeilussa koekaniinina oma jousenjäykkä Kirppumme. Tamma ainakin nautti silminnähden hoidosta, ja häntä (!) ja olemus rentona lerputti loppuillan. Toivotaan hoidolle pitkäaikaista vaikutusta. Jospa pikkuneiti saataisiin pikkuisen rauhoittumaan..

13.11.2007

Helmielli Teivossa. Innolla ohjille painanut tamma ehti näpäkällä kirillä (viim. 500m 24,0) toiseksi ajalla 27,7a/1600m. Statistiikka nyt numeroissa 22 6-2-2, vs. 9560 e.

6.11.2007

Harrastamisessa täytyy kaiketi olla haasteita. Ajatus tuli mieleen kun nostin kauluksia pystyyn ja katselin Pirjon lämmitystä Teivon kaviouralla. Lämpöasteita 0,5 ja räntää paljon ja vaakatasossa. Ilves- loimi ei sitten tänään lähtenyt mukaamme, sija 8. ja aika 21,8.

30.10.2007

Helmielli 1,5 kk:n tauolta Teivossa mailin voltissa. Laukka heti alkukiihdytyksessä joka pitkäksi ja siis hylkyyn.

16.10.2007

Pirjo Teivossa startissa, toivoton lähtölaukka "out of bloom"..tamma oli hyvällä ravilla lämmityksessä ja esittelyn jälkeen mutta startissa paukahti ja tamma pomppi paikallaan kuin koripallo.. Tuli loppuun hyvin, rahasijakaan ei jäänyt kauas. Ensi kerralla sitten.. aika 22,0xke sijoitus 9.

13.10.2007

Amigo eka kerran ajossa (ilman kärryjä). Pötkölleenhän se käytävällä laittoi, mutta toimi yllättävänkin hyvin 1 taluttajalla. Tästä on hyvä jatkaa.

9.10.2007

Pikkupojat pois laitumelta. Opiskelu ravihevoseksi alkaa, siis Amigon osalta. Nino sparraa sitten tarhassa.. Tammat jäivät vielä totuttelemaan uuteen kokoonpanoon, tuodaan pihaan ylihuomenna.

23.9.2007

Esikoistyttäremme Sagan 6-vuotissyntymäpäivä!!!!!!!!!!

15.9.2007

Helmielli kävi Mikkelissä, kotiintuomisena 9. sija ajalla 29,6/2100m.

13.9.2007

Setä Valkama kävi ja ruunasi. Nyt murjottaa 2 kipeää poikaa tallissa. Marjo hakee omansa pois viikolla, me yritämme kotona parantaa Topi-paran mielen..

Myös Cyril kävi ja raspasi. Ja kaikki ilman rauhoitusta. Kirpunkin. Wau.

11.9.2007

Topi Teivossa.Viimeinen kerta oriina. Uhkailtu, kiristetty ja lahjottu on, ja luvattu notta jos voitto tulee niin jalkoväliin ei kajota. Ei tullut ykköstä, 9. sija mailin pyrähdyksellä, aika 16,4aly.

4.9.2007

Helmielli Teivossa, sijoitus 4., aika 28,9/2120m.

14.8.2007

Helmielli paranteli täyden matkan volttiennätyksensä numeroihin 27,9ke ollen hyvä kakkonen. Topi hyväntuntuisen lämmityksen jälkeen 13. ajalla 18,0ke. Ruunausta varaillessa..

17.7.2007

Helmielli Teivossa, maili aikaan 26,8aly. Sijoitus 5. Jää pienelle huoltotauolle.

16.7.2007

Tiffany, Tallin virallinen mummu, Annen eka hevonen, saavutti kunnioitettavat 20 ikävuotta!!! Onnea ikinuorelle!

10.7.2007

Marko haki Hansun ja kasan mansikoita Maaningalta. Nätin pyöreässä ja hyvässä kunnossa tamma palasi reissultaan.

1.7.2007

Otto-poika muutti Marjolle ratsuksi. Hyvä juttu kaikile osapuolille.

19.6.2007

Hansu kantavana! Nyt kun vielä saadaan tamma kotiin. Juhannusruhkat ainakin passataan..

3.6.2007

Hansu siemennetty! Kiima esimerkillinen eikä nesteestä tietoakaan. Peukut pystyyn että tärpää!! Ruotsissa Koreanin ensimmäinen ikäluokka aloittanut hyvin (14 kpl -04).

20.5.2007

Hansulla ilmeisesti pitkän kuljetuksen aiheuttaman stressin myötä ilmaa kohdussa joten siemennys jouduttiin unohtamaan tällä kertaa. Tiina lupasi ilmoitella miten edetään ja tarvitaanko lääkintää. Toivotaan että ompelu auttaa.

18.5.2007

Oma Miss Sverigemme Harvest Moon eli Hansu lähti tuntemattoman Porilaisen kyydillä kohti Maaninkaa. Isäoriiksi valtaisan pähkäilyn ja pohdinnan jälkeen valittiin 160-senttinen ranskis Koréan (Dahir De Prélong-Robésbierre).

27.3.2007

Helmielli tähdeksi uransa 12. startissa! Voittoaika 29,5ake. Mahtava viikko!!!

25.3.2007

Pirjo voitti Vermossa! Vermon valloittajan voittoaika 18,4ake. Eikä mitään hajonnut pitkän reissun aikana..Taitaa tyttö tykätä matkailusta..

21.3.2007

Helmielli tauolta voittajaksi Vermossa! Aika 31,4ake.

6.3.2007

Kimppahevosemme Helmielli koelähdössä vuoden kilpailutauolta. Matka taittui hyväksytysti aikaan 30,1ke.